Abonnementsartikel

For to år siden gik Christian Skovbo i gang med at udvikle en ny type brændeovn med henblik på at lave en kombination af en brændeovn og en ovn til træpiller - en hybridovn. Cristian Skovbo er direktør for det danske brændeovnsfirma Aduro, og han arbejdede sammen med en erfaren leverandør af pilleovne, NBE, om opfindelsen.

Resultatet er ovnen Aduro H1.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Idéen til hybridovnen startede faktisk med en ønskeliste til, hvad der kunne være "nice to have" ved den næste generation af brændeovne. Det kunne være fedt, hvis man kunne holde gang i varmen natten over. Det kunne være fantastisk, hvis man kunne få brændeovnen til at tænde op automatisk. Og tænk hvis man kunne programmere sin optænding, så man kunne få tændt op i sommerhuset, mens man var på vej derud eller at der var ild i pejsen, når man stod op kl. 6 en kold mørk vintermorgen, forklarer designer Casper Storm, der har stået for ovnens unikke udseende.

Høj brugervenlighed

Alt dette pegede mod pilleovnens verden, men en "normal" pilleovn er typisk et produkt, der står i bryggerset. Løsningen blev derfor et kombinationsprodukt skabt ud fra kriterierne om at skabe et enkelt nordisk design, et møbel i stuen med et stort indkig til flammerne fra tre sider og høj brugervenlighed.

Den nye ovn kan både fyre med almindeligt brænde og træpiller. Hermed kombinerer Aduro det bedste fra brændeovnen og pilleovnen. Flotte flammer kan man nyde, når man fyrer med brændestykker. Træpillerne er til gengæld en stor fordel, når man fx skal fyre hele natten, da ovnen selv sørger for indtag af træpiller, som bliver opbevaret i ovnen. Man kan frit skifte mellem de to typer brændsel. Man skal blot åbne lågen og ligge brænde på, så finder ovnen selv ud af at skifte funktion.

Tænder selv

Christian Skovbo ville også gerne gøre det let for dem, der synes, det er svært at tænde op i en brændeovn. Derfor kan den nye ovn tænde automatisk - uden at man skal have gang i optændingstræ og tændstikker. Den tænder op i træpiller, og så kan man skifte over til brænde, når det ligger klar i ovnen.

- Jeg satte mig også for, at vi skulle knække koden med hensyn til, at man kan tænde sin ovn, selv om man ikke er hjemme og skrue op og ned for temperaturen. Den nye Aduro H1 kan fjernbetjenes via telefonen og en app, så man aldrig behøver komme hjem til et koldt hus, siger Christian Skovbo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aduro H1 er udstyret med to patenter, fordi den er først med nyskabende innovation - både på det danske og det internationale marked. Der findes ikke sammenlignelige hybridovne på markedet. Ovnen opfylder de skrappeste EU-miljøkrav til både brændeovne og pilleovne, der træder i kraft i 2022.