Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kun en tåbe frygter ikke haven

Af boa -

Del artiklen:

Havearbejde sender hvert år tusindvis af danskere på skadesstuen.

Forår og sommer rimer for rigtig mange med grønne fingre for at få haven til at tage sig ud fra sin bedste side, så den kan nydes og bruges i de lune måneder. Men rejsen hen mod den velfriserede have og hyggetimerne i solen går hvert år via skadestuen for tusindvis af danskere.

Havearbejdet er nemlig ingen dans på roser, når der klippes, beskæres, graves og lues, og derfor opfordrer GF Forsikring til at angribe haven med forsigtighed og omtanke.

- Vi oplever hvert eneste år, at kunder anmelder skader i forbindelse med arbejdet i haven. Det er alt lige fra mindre skader på fingre, hænder og ben til mere alvorlige skader som eksempelvis fald fra stige, siger Per Haulund, skadedirektør hos GF Forsikring.

Midaldrende mænd topper

Ifølge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital kom 409 fynboer til skade ved havearbejde i 2017. Og da Odense Universitetshospital behandler cirka fem procent af Danmarks befolkning, skønner Ulykkes Analyse Gruppen, at der på landsplan er mellem 8000 og 9000 danskere, som hvert år kommer galt afsted i haven.

Skadetallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en klar "top tre" over, hvad der forårsager ulykken. Topscorer er hækkeklipperen foran plæneklipperen, mens fald fra stige og andre faldulykker følger efter på tredjepladsen. Statistikken fortæller samtidig, at ulykkerne oftest involverer en midaldrende mand.

- Statistikkerne fortæller os, at det oftest er mænd, der kommer galt afsted, og midaldrende mænd er særligt udsatte. Det tyder jo på, at de erfarne haveejere måske tager nogle risici, der fører til ulykker, siger Per Haulund.

Drop overmod

Derfor handler det om at gå til havearbejdet med respekt, følge nogle simple råd og sørge for at anmelde en skade. En ulykkesforsikring hjælper med at dække regningen fra fysioterapi eller kiropraktor, ligesom den kan udløse en erstatning, hvis et alvorligt uheld giver varige men.

- Rådene er ganske simple. Anmeld altid din skade til dit forsikringsselskab, hvis uheldet er ude. Man kan samtidig gøre meget for at undgå, at uheldet opstår. Brug sikkerhedsmekanismerne på haveredskaberne, brug sikkerhedsudstyr til hænder og hoved, brug skridsikre sko, og vær ikke bange for at spørge naboen om hjælp til at holde en stige eller give en hånd, siger Per Haulund.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame