Abonnementsartikel

I 2018 har Miljøstyrelsen allerede nu, med tre måneder tilbage af året, behandlet 58 sager om ulovlig import af koraller. Det er næsten en fordobling i forhold til 2017, hvor der var 30 sager. Og det er en tredobling i forhold til tidligere, hvor styrelsen i flere år har haft omkring 20 sager om året om ulovlig import af koraller.

Korallerne bliver enten sendt med posten hjem fra rejsemålet, eller de bliver taget med hjem i kufferten, men hjemtagning af koraller er i strid med de såkaldte CITES-regler om handel med truede dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi ved ikke, hvorfor vi netop nu ser flere sager om ulovlig import af koraller. Den voksende rejseaktivitet til fjerne destinationer er formentlig en væsentlig faktor, men det kan også spille ind, at tolderne i lufthavnene har mere fokus på området, siger biolog Elin Pitter fra Miljøstyrelsen.

Tolderne i de internationale lufthavne Danmark opdager oftest de ulovlige koraller i forbindelse med stikprøvekontroller af pakker fra udlandet.

Ulovlig import truer koralrev

De fleste koraller har turisterne enten samlet op på stranden eller brækket af koralrev på dykkerture. Andre koraller bliver købt på lokale markeder.

Indsamlingen og handlen er en trussel mod den vilde natur på koralrevene og de tusindvis af forskellige fisk og andre havdyr, der holder til på koralrevene.

-Turisterne skaber en efterspørgsel, når de køber koraller, og det giver et pres på naturen. De lokale handlende henter ofte korallerne på de levende rev, og når de brækker korallerne af revet, skaber det store ødelæggelser, siger Elin Pitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelser viser, at koralrevene er meget langsomme til at genskabe sig, når de har været udsat for ødelæggelser.

Fri bane for muslinger og konkylier

Der er heldigvis andre muligheder for at få naturting fra stranden med hjem. For mens alle koraller er ulovlige at købe og hjembringe, er det en anden historie med muslinger og konkylier.

Kun meget få muslinger og konkylier er beskyttet af CITES-reglerne. Så dem må man gerne indsamle på stranden og tage med hjem. Man skal dog være opmærksom på, at der kan være lokale regler for indsamling.

CITES-reglerne bestemmer, om man må tage et dyr, plante eller en del af et dyr eller et trofæ med hjem fra et andet land. Reglerne gælder også, hvis man sender med posten.

Når der er tale om førstegangs overtrædelser, indstiller Miljøstyrelsen normalt, at politiet giver en advarsel. Har der været flere overtrædelser, kan politiet udstede bøder.