Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Lindana bliver grøn

Af Jens Jessen -

  • 97798_1.jpg
  • 97798_2.jpg
  • 97798_3.jpg
  • 97798_4.jpg

Del artiklen:

Flishuggerfamilien i TP 175 serien har fået familieforøgelse i form af en ny batteridrevet hugger med stor kapacitet.

Eldrevne maskiner vinder mere og mere frem, og inden årets udgang lancerer danske Lindana en helt ny batteridrevet flishugger, som får navnet TP 175 E Mobil.

Det var derfor også en stolt direktør for Lindana, Hans Holm, der kunne vise nyheden frem på Agritechnica messen i Hannover i begyndelsen af november. Den nye flishugger er et supplement til de to andre flishuggere i serien, som udgøres af model TP 175 med henholdsvis benzin- eller dieselmotor.

citat start

Batterierne er litium-ion batterier, og det er lavet sådan, at man kan koble det antal batterimoduler til, som man har behov for.

Direktør Hans Holm

Lindana

citat slut

Klar til salg

- Den er helt ny, og vi vil have den klar til salg inden årsskiftet. Vi har i en tid kredset om at lave en batteridrevet mobil flishugger, og vi endte med at lægges os fast på at lave én i 175 serien. Batterierne er litium-ion batterier med høj kapacitet, og det er lavet sådan, at man kan koble det antal batterimoduler til, som man behov for. Så har man kun brug for, at den skal køre i forholdsvis kort tid, kan man forsyne den med et mindre antal batterimoduler. Og skal den bruges i længere tid ad gangen, kan den blot forsynes med flere batterimoduler, og derved opnår en tilsvarende længere driftstid, forklarer Hans Holm.

Stor kapacitet

Elmotoren har en såkaldt soft start - det, som vi blandt andet engang kendte som stjerne-trekant start. Her er det blot i en moderne version, men funktionen er den samme - nemlig at beskytte motoren ved opstart og mod overbelastning.

Da elmotoren ikke fylder meget, og den elektriske version har samme fysiske mål som de benzin- og dieseldrevne flishuggere, er der god plads til batterimodulerne. Rent faktisk er det kun pladsen i rummet, der afgør hvor mange batterimoduler, der maksimalt er plads til.

Hans Holm forklarer, at man kan køre med el-flishuggeren en hel arbejdsdag, når maskinen er forsynet med 13 batterimoduler.

- I praksis består en hel arbejdsdag med en flishugger af to en halv time, hvor den rent faktisk hugger flis. Resten af tiden går med alt det andet arbejde, der enten går forud eller det der foregår efter flishugningen, fortæller Hans Holm.

Fuld opladning

Ladetiden varierer i sagens natur efter, hvor mange batterimoduler maskinen er forsynet med. Er der kun få batterimoduler, vil ladetiden være helt nede på én time for en fuld opladning.

Er der eksempelvis mange batterimoduler, vil tiden for en opladning til fuld batterikapacitet ligge på otte timer.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame