Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Guide: Sådan vælger du din nye havetraktor

29. jun. 2020 | Indrykket af STIGA A/S

At vælge den rigtige havetraktor kan virke som en helt uoverskuelig opgave. Men det er det ikke, hvis du følger vores guide!

Del artiklen:

I denne guide vil vi gennemgå, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du skal tage stilling til hvilken maskine, der er den rigtige for dig.


Plænestørrelse

Størrelsen på din plæne vil have stor betydning for hvilken maskine, der vil være optimal for dig. Havetraktorer er et godt valg til de lidt større plæner, derfor anbefaler vi havetraktorer til plæner på mellem 1.000 og 9.000 m2. Hvis din have er mindre end dette, bør du i stedet overveje en traditionel plæneklipper eller eventuelt en robotplæneklipper.


Transmissionstype

Nogle havetraktorer findes både i en gearmodel og i en model med hydrostatisk transmission. 

Gear: Gearmodeller vil som oftest være billigere end traktorer med hydrostatisk transmission, dog skal du ved denne type traktor selv aktivt skifte gear.

Hydrostatisk transmission: Hydrostatisk transmission kan sammenlignes med automatgear: Jo hårdere du træder på pedalen, jo hurtigere kører du. Dette sikrer en trinløs hastighedsregulering og en meget jævn kørsel. De fleste brugere foretrækker hydrostatisk transmission, da disse modeller er nemmere at betjene og mere komfortable at køre. Desuden er prisdifferencen mellem de to modeller oftest begrænset.

Enkelte traktorer fås også med firehjulstræk, hvilket er med til at sikre et godt greb i selv krævende eller kuperet terræn. Denne funktion er dog kun tilgængelig på de største modeller, hvorfor prisdifferencen her er betydelig i forhold til modeller med baghjulstræk. Du bør derfor kun være på udkig efter denne funktion, hvis den er nødvendig for at kunne vedligeholde din plæne. 


Klippebredde

Havetraktorer findes i et væld af størrelser, når det kommer til klippebredde. Så hvad skal du vælge?

Den optimale klippebredde for dig vil afhænge af flere faktorer:

Plænens størrelse: Jo større din plæne er, jo bredere klippeaggregat bør du vælge for at opnå den mest effektive klipning. Jo større klippebredde, jo mere græs bliver der klippet ad gangen.

Plænens opbygning: Består din plæne af smalle passager, eller har du mange forhindringer på plænen i form af træer og buske, så er det en fordel at vælge en smallere klippebredde, da det gør det nemmere for dig at manøvrere rundt på plænen. Har du derimod en helt åben plæne, så kan du med fordel vælge en maskine med et forholdsvist bredt klippeaggregat.

Opbevaring: En maskine med et bredt klippeaggregat fylder selvsagt mere i skuret eller garagen. Du bør derfor overveje, hvor meget opbevaringsplads, du har til din rådighed, samt om maskinen skal køre gennem en smal åbning, når den skal ind i skuret.


Klippesystem

Valget af klippesystem vil i høj grad afhænge af dine præferencer samt hvor ofte, du er villig til at klippe din plæne.

Side- og bagudkast: Side- og bagudkast er særligt anvendeligt ved højt, forvokset græs. Her bliver det afklippede græs slynget ud gennem deflektoren enten på traktorens side eller bagpå maskinen. Denne klippemetode er meget anvendelig på områder, hvor græsset ikke bliver klippet så ofte.

Multiclip: Alle STIGAs havetraktorer bliver leveret med et Multiclip-sæt, som gør det muligt at skifte klippemetoden til Multiclip. Ved Multiclip bliver hvert græsstrå klippet ad flere omgange. Græsafklippet bliver reduceret til småstykker, der falder ned i plænens bund, hvor det bliver til naturlig gødning. Resultatet er en flot, grøn plæne. For at opnå det bedste klipperesultat ved brug af denne klippemetode bør græsset klippes relativt ofte.

Opsamling: Foretrækker du en støvsuget plæne, som er helt fri for græsafklip, så er opsamling den optimale klippemetode for dig. Med opsamling opsamles græsafklippet i en stor opsamler bag på maskinen, som i de fleste tilfælde nemt kan tømmes direkte fra sædet.

Værd at bemærke: De fleste af STIGAs havetraktorer kan anvende flere forskellige klippesystemer. Tornado-serien kan anvende både Multiclip og sideudkast, mens Estate-serien kan anvende opsamling, Multiclip og bagudkast. Det vil derfor være muligt for dig at skifte mellem klippesystemerne alt efter dit konkrete behov. Dette kan være en fordel, hvis du skal klippe flere områder, hvor græsforholdene er meget forskellige, eller hvis du har behov for at klippe en plæne ned, hvorefter den vil blive klippet jævnligt.


Klippehøjde

De fleste havetraktorer på markedet tilbyder en række mulige klippehøjdeindstillinger, og for de fleste brugere vil det også være muligt at indstille klippehøjden i det vante niveau. Men hvis du er en af de brugere, der foretrækker at klippe plænen meget tæt, så anbefaler vi, at du tjekker de tilgængelige klippehøjder på havetraktoren, da nogle modeller ikke tilbyder en forholdsvis tæt klipning af plænen.


Ekstrafunktioner og -tilbehør

Der findes en lang række ekstrafunktioner og -tilbehør, det kan være relevant at tage stilling til i forhold til din plæne og dine behov.

Trækkrog: En trækkrog kan være nyttig, hvis du gerne vil bruge din havetraktor til andet end blot plæneklipning. Med en trækkrog er det for eksempel muligt at montere en vogn bagpå traktoren, så du nemt kan transportere haveredskaber, brænde eller andet fra den ene ende af haven til den anden.

Display: De større modeller fra STIGA er udstyret med et display, som giver dig et godt overblik over maskinens driftsstatus. Dette kan være nyttigt, hvis du bruger traktoren flere gange om ugen.

Fartpilot: En fartpilot er med til at sikre en bedre komfort ved klipning af større arealer. Denne funktion fås på vores største modeller, som netop er udviklet til klipning af store plæner.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter