Lyt til artiklen:

Gardena-robotten kan tænke selv

00:00
Hastighed: ???x
03:53

Abonnementsartikel

Det kommer nok bag på de færreste, at de nyeste robotplæneklippere er udstyret med alskens ny teknologi, men at de ligefrem kan være i stand til at tænke selv, var måske ikke det første, der stod på listen.

Ikke desto mindre er det, hvad Gardena smart Sileno Life via teknologien SensorControl kan prale af. Ud over alle mulige andre ting.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor fik vi her på FriGear lyst til at se nærmere på det lille vidunder, og den har nu suset rundt på vores nye testplæne i det sydlige Danmark.

Men lad os lige slå fast. Gardena er ejet af Husqvarna. Husqvarna laver nogle af markedets bedste robotplæneklippere. Ergo er forventningen høj.

Selv om smart Sileno Life er spækket med teknologi, der selvfølgelig kan styres via en app, så kan den heldigvis også styres på den gode, gamle måde. Altså ved at knæle ned foran den og klikke sig vej gennem en i øvrigt meget let forståelig menuoversigt.

rich-media-3
Tre roterende knive - som vi kender det - og så er den bygget til at kunne rengøres med haveslange. Foto: Bo Andersen.

Smart system

Så lider man af teknologiskræk, er der ingen fare. Men vælger man at installere Gardenas Smart app, så får man adgang til herligheder som LONA-teknologi, en AI-baseret kortlægningsteknologi med lokationssporing, der lærer, kortlægger og tilpasser sig individuelle haver.

Med andre ord bliver du i stand til at dele din have op i områder, der kan passes individuet. Og eftersom smart-systemet er lavet til at kunne håndtere en hel serie af haveredskaber, så vil haveentusiasten kunne passe alt fra vanding, havelamper og meget mere. Alt sammen fra den samme app. Og alt sammen styres via en lille boks, en såkaldt Gateway, der skal sættes op via din wi-fi router.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil sige, at den skal sluttes til din router via et medfølgende LAN-kabel, og så skal man egentlig bare følge en ret nem instruktion på appen. Derefter kan den placeres et andet sted.

Men nok om teknologi, det kan du læse mere om andre steder.

rich-media-5
Gider man ikke mobil-apps er der masser af indstillingsmuligheder på den "gammeldags" måde. Foto: Bo Andersen.

Enkel opsætning

Den udgave af Gardena smart Sileno Life vi fik lov at afprøve var en model 800.Med andre rod er den beregnet til en plæne på cirka 800 kvadratmeter, selv om den tydeligvis godt kan slå mere græs.

Opsætningen var yderst enkel. Der skulle såmænd bare indtastes pinkode, sprog og tidspunkt, og så var den stor set klar til at gå i gang.

Gardenas robotplæneklippere kræver et guidekabel. Det vil sige, at når du lægger afgrænsningskablerne, så skal man efterfølgende lægge et tredje kabel, der løber midt gennem haven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotten bruger blandt andet dette kabel til at køre tilbage i ladestationen, så man undgår, at den sætter spor i plænen ved hele tiden at kørte samme rute hjem.

Gardena smart Sileno Life hører til blandt markedets mindst støjende plæneklippere (57 dB(A), hvilket er en fornøjelse, hvis man tilbringer meget tid i haven, og den er stærk nok til at kunne klare skråninger på op til 35 procent.

rich-media-7
Al kommunikation kan foregå gennem den medfølgende Gateway. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Vi har foreløbig haft den til at køre et par uger. Det er for tidligt at sige noget om, hvor pænt den snitter græsset, da vi startende den ud på en vintertung og drøj plæne. Men vi har ingen grund til ikke at forvente samme høje standard som producentens øvrige robotter.

Den har kørt fuldstændig efter planen og har kun været i problemer en enkelt gang, hvor vi havde overset et stort hul i kanten af plænen. Så det var ikke robottens skyld.

Opsætning er pædagogisk og gennemtænkt, og har man en udforende plæne med smalle gange og skæve vinkler, så har man alle redskaber tilgængelig til at guide robotten gennem alle udfordringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er den faktisk ret smart at se på.