Abonnementsartikel

De fleste der har fået installeret en luft/vand varmepumpe ved, at det kræver både en ude- og indeløsning. Først skal udeenheden sættes op. Herefter skal den forbindes til en teknikrum inden døre, hvor der skal installeres akkumuleringstanke, ventiler og pumper og så videre. Når det er gjort - og eventuelle fejl er løst - så er man klar til at køre.

Men hvorfor ikke springe fejlmulighederne over og gøre installationen nem og hurtig. Det er i hvert fald tankerne bag den nye plug-and-play luft/vand varmepumpecentral fra DVI Energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er store varmepumper med varmeeffekt fra 40 til 200 kilowatt. Det smarte i det her, det er, at der er tale om en færdigbygget enhed, som kommer færdigkonfigureret fra fabrikken. Det betyder, at der er så lidt installation som muligt, der skal udføres i marken, fortæller Anders Jeppesen, der er projektchef hos DVI Energi A/S.

- Det vil sige, at vi tager varmepumperne og bygger sammen med et indbygget teknikrum, som ligger nede under varmepumperne. Her er også eltavle med al styring og målerfelt til afregningsmålere og så videre, siger han.

Specialproduktion

Den præfabrikerede varmepumpecentral bliver lavet i mål, der gør, at den kan transporteres på en almindelig kranlastbil. Herefter køres den ud til det sted, hvor den skal bruge den. Den tilsluttes et elkabel og to varmerør, og så er man oppe at køre.

Hver enkelt varmecentral bliver produceret ud fra kundens behov.

- Det er en kundespecifik løsning, vi laver. Hvert enkelt anlæg er produceret, så det passer nøjagtigt til det specialbehov, eksempelvis en svinestald har, siger Anders Jeppesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at være tilpasset kunden, så er systemet også testet og prøvekørt inden den endelige levering. Det betyder, at langt de fleste fejlmuligheder er elimineret, så opstartsfasen er så nem som muligt, og samtidigt bliver der også tale om en så økonomisk fordelagtigt som muligt.

Hybridløsning

Det nye anlæg kan leveres som en komplet, selvstændigt enhed, men der er også mulighed for at lave en såkaldt hybridløsning.

- Her kombinerer vi varmepumpen med for eksempel en eksisterende gas- eller oliekedel, sådan at varmepumpen leverer effekt til at dække 80 - 90 procent af det årlige energibehov, og når det så bliver rigtigt koldt, så tilfører vi noget effekt fra det eksisterende anlæg. På den måde kan vi lave en billig varmepumpe, som kan klare en stor del af energibehovet, og på de koldeste timer på året, der får vi så lidt hjælp det, man har i forvejen, siger produktchefen fra DVI Energi.

Virker i aggressivt miljø

Anlægget kan desuden specialtilpasses et aggressivt miljø, for eksempel omkring en svinestald. Her er der ofte mange ammoniakdampe i luften omkring bygningerne. Disse ammoniakdampe føres med ind omkring nogle store fordampningsflader, som består af nogle små fine aluminiumsfinner. Bag disse finner er nogle små kobberrør, som er fyldt med kølemiddel, og de er modtagelige overfor den skrappe luft.

- Når anlægget skal stå i sådan et miljø, så har vi nogle specielle coatede fordampningsflader, som vi bruger, så vi sikrer, at anlægget kan køre i mange år, siger Anders Jeppesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DVI Energi er på stand E 4026.