Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Romantisk og robust

Af bao -

  • 104622_1
  • 104622_2
  • 104622_3

Del artiklen:

Rosen er populær som aldrig før

Den er kendt for sine dufte og sin skønhed, og den er indbegrebet af romantik og kærlighed. Og så er det den blomst, der ubetinget optager haveejerne allermest. Rosen - "blomstens dronning" - har været elsket og dyrket i årtusinder og er stadig en af havens mest populære blomster.

- Der er en enorm interesse for roser blandt danske haveejere. En stor del af de henvendelser, vi får i haverådgivningen, er om roser, og undersøgelser blandt vores medlemmer viser også, at virkelig mange interesserer sig for den romantiske have, hvor roser er et must, fortæller Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

- Roser er meget populære i haven. De er flotte sammen med stauder, og det er en fin måde at få blomstring i haven over en stor del af sæsonen. Når vi får mange henvendelser i rådgivningen, skyldes det blandt andet, at man kan læse og lytte sig til virkelig mange gode råd om roser. Og det er ikke alle, der er rigtige - men det er heller ikke alle, der er forkerte, for der er mange måder at gribe roserne an på, og meget afhænger af jorden og sorten, siger Louise Møller.

Stigende interesse

At gode råd er gået i arv gennem generationer skyldes, at rosen har været elsket og dyrket så længe, forklarer Rosa Eskelund, der er en af verdens førende rosenforædlere.

- Spørger du et barn, vil det formentlig sige "rose" om en rose, men "blomst" om alle andre slags blomster. Rosen er den eneste blomst, der på den måde er et begreb. Du kan ikke finde en anden blomst, der har samme brede interesse hos folk verden over, siger Rosa Eskelund.

Hun er verdens eneste kvindelige rosenforædler og har blandt andet vundet guld for udviklingen af "I am grateful"-rosen. Hun arbejder med at intensivere brugen af duft i forædlingen.

- Interessen for roser er stigende. Der produceres flere af vores roser på planteskolerne, og de sælger godt - mange af dem er udsolgt det meste af tiden - og det gælder ikke kun her i Danmark, men også i Sverige, Tyskland og store dele af Europa, siger Rosa Eskelund.

Flere roser i byerne

Den oplevelse er hun ikke ene om. Ifølge Peter Ørum Scherg, medlem af bestyrelsen i Rosenselskabet og Haveselskabets rosenekspert, hænger den voksende interesse for roser sammen med interessen for bæredygtighed og urban gardening-trenden, som spirer løs.

- Det er ikke længere kun haveejerne i villaer og parcelhusområder, der interesserer sig for roser. Vi ser, at flere byboere - og også flere yngre mennesker - gerne vil have roser på altanen, tagterrassen og ind i baggårdene. I det hele taget fylder roser mere i bybilledet i dag. Mange planter i dag roser for at tiltrække bier og gøre både byen og haverne rundt om mere bæredygtige, siger han.

Selv er han passioneret samler af historiske roser og har godt 400 forskellige sorter i sin have. Noget af det, der særligt fascinerer ham, er rosens historie. For, som han forklarer, har rosen haft en rolle i næsten enhver historisk æra. Blandt romerne var den symbol for velstand og virilitet, og efter først at have været dømt ude af kirken, og gemt væk hos munkene, der bevarede dem blandt andet for deres medicinske egenskaber, tog kirken rosen til sig og gjorde den hvide rose til "Jomfru Marias" som et symbol på renhed, forklarer Peter Ørum Scherg, der også er medlem af World Federation of Rose Societies internationale komite for bevarelse af historiske roser.

Chanel no 5

Og også de fortryllende dufte, som er noget af det rosen er mest kendt for, har gennem tiden skabt sin helt egen rolle i vores bevidsthed. Eksempelvis er rose en af hovedingredienserne i den ikoniske Chanel no 5-parfume, som i årtier har været en forførende luksus. Og netop duften er der særligt meget fokus på i disse år, forklarer Peter Ørum Scherg. Mens de fleste historiske roser er fulde af duft med nuancer, har mange moderne roser været uden, eller med en duft uden nuance. Men i dag udvikles de oftere med dufte, og også med nuancer.

- Duft er noget, der efterspørges i roser, ligesom en anden stærk tendens i disse år er, at der skal være knald på farverne, masser af "pang" - ligesom med georginerne, siger han.

Til efteråret udgiver Peter Scherg en bog om roser og rosenpleje for at vise, hvor nemt det faktisk kan gøres. Bogen er kommet i stand sammen med Haveselskabet.

- Mange tror, at roser er så besværlige, men det er faktisk noget af det nemmeste du kan plante i din jord. Mange fejlinformationer stammer fra gamle tider, men det har sat sig fast, så nu skal vi have folk til at forstå, hvor nemt det faktisk er, siger han.

Når Haveselskabet inviterer til årets største havefest i juni - Cph Garden i Ballerup - dedikeres en hel lørdag i programmet til roserne. Her fortæller Rosa Eskelund om sin passion for roser og om at forædle den smukke blomst, Peter Scherg fortæller om sin store samling af 400 historiske roser og om pasning af roser, og det bliver også muligt selv at okkulere roser og få sin egen rose med hjem. Læs mere på Cphgarden.dk

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame