Abonnementsartikel

De fleste græsplæner ser triste og visne ud her i det tidlige forår. Specielt efter den lange vinter har nogle græsplæner det ekstra dårligt. De er angrebet af sneskimmel, der er en plantesygdom, som giver plænen store døde pletter. Sneskimmel rammer ofte hårdt efter vintre med megen sne, som den vi har haft i år og sidste år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

 Gartneritekniker Magnus Gammelgaard, der er Haveselskabets eksterne ekspert i plantesygdomme og skadedyr, fortæller imidlertid, at der er en del, haveejeren kan gøre for at få græsset grønt og frodigt igen. 

- Efter kraftige angreb af sneskimmel vil jeg anbefale, at man forsigtigt fjerner det døde græs med en rive. Masser af nye græsspirer, der ligger under overfladen, vil vokse frem og dække hullerne i plænen, siger Magnus Gammelgaard.

 Lav stier i plænen

Magnus Gammelgaard advarer dog imod at gå for tidligt i gang, selv om det kribler i fingrene.

 - Man bør helt undgå færdsel på græsset, når der stadig er frost i luften. Græsset kan ikke reparere sig selv, når jorden er kold og vandmættet og væksten er standset, fortæller Magnus Gammelgaard.

Han foreslår i stedet, at man anlægger stier med trædesten eller anden belægning gennem græsplænen, så du kan komme rundt i haven om vinteren uden at belaste plænen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skånsom og forsigtig

Magnus Gammelgaard fraråder også, at man bruger en motoriseret plænelufter, vertikalskærer eller andre voldsomme metoder her i det tidligste forår.

 - Disse metoder er til tider lidt for effektive. Det er fint at få fjernet det døde, tætte og filtagtige lag i bunden af græstæppet og det døde mos, men en meget tidlig behandling er ofte for hårdhændet. Den slags metoder bør vente, indtil græsset er i kraftig vækst  senere på sæsonen.

Magnus Gammelgaard gør opmærksom på, at græsset klarer sig bedst i konkurrencen med ukrudt, mos og sygdomme, hvis det får gødning. Men vent med at gøde, indtil græsset er begyndt at vokse. Det er det som regel midt i april. For at gødningen bliver fuldt udnyttet, skal der nemlig være nye rødder til at optage den.

- Det er en god idé at fordele gødningen af plænen over flere gange. Første gang midt i april, anden gang først i juni og tredje gang midt i august. Jeg giver to kg gødning pr. 100 kvadratmeter pr. gang af en uorganisk NPK-gødning. Bruger man organisk gødning med svagere gødningsindhold, skal doseringen øges, siger Magnus Gammelgaard.