Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Efterårsrengøring af haven

23. nov. 2020 | Indrykket af STIGA A/S

Det er blevet tid til efterårsrengøring af haven

Del artiklen:

Sommeren er ovre, og det betyder, at det er tid til efterårsrengøring af haven, så den kan blive godt klædt på til vinteren og den kommende sæson. Vi har her opridset nogle af de opgaver, du bør løse, hvis du vil sikre dig, at haven kommer bedst muligt igennem vinteren.


Rengøring af plænen

Efteråret har det med at føre nedfaldne blade med sig, og selvom de forskelligfarvede blade kan være smukke at se på, når de samler sig i dynger på plænen, kan de mange blade også være med til at skade den. Et tykt lag blade betyder nemlig, at græsplanterne ikke kan få det livsnødvendige lys og luft, som skal gøre, at de kommer levende igennem vinteren. Bladdækket kan desuden betyde, at plænen bliver angrebet af svamp. 

Men hvordan får du fjernet bladene fra plænen? Der findes mange forskellige redskaber, som kan hjælpe dig af med bladene. Den traditionelle, og nok også mest langsommelige metode, vil være at rive bladene sammen med en rive og bruge dem som dække i bede eller skaffe sig af med dem. Men der findes også nemmere måder at komme af med bladene på.

Der findes haveredskaber, der er udviklet til netop dette formål, heriblandt løvblæsere og -sugere. Med en løvblæser er det muligt at blæse bladene et mere belejligt sted hen, så de ikke længere ligger og ødelægger plænen. Men der er selvfølgelig en vis sandsynlighed for, at bladene blot blæses ind på plænen igen næste gang, det er blæsevejr. Det kan derfor give mening at benytte en løvsuger. Løvsugere er normalt udstyret med en kværn, som findeler bladene, inden de ryger ned i posen. De vil derfor fylde mindre og være lettere at nedbryde, hvis man vælger at benytte dem som dække i bedene. Der er dog også tale om en mere langsommelig proces, end hvis man vælger at blæse bladene væk.

Hvis du ønsker at opsamle bladene, men ikke har tålmodighed til at ”støvsuge” plænen med en løvsuger, så kan du med fordel bruge en plæneklipper med opsamler. De finthakkede blade kan efterfølgende bruges som jorddække under din rododendron eller kan lægges i kompostbunken.

Det er også muligt at benytte en plæneklipper med Multiclip-funktion. Her bliver bladene findelt på plænen, i stedet for at blive fjernet. Når du kører hen over bladene med din plæneklipper, bliver de finthakket og fordelt på græsplænen, hvor de formulder. Denne løsning er særligt regnormene glade for, da de nemmere kan trække de små stykker blade ned i jorden.


Rengøring af de resterende udendørsområder

De nedfaldne blade lægger sig ikke dog kun på plænen, de har det også med at hobe sig op på terrassen, stier og gårdspladser. Hvis du ønsker, at dine udendørsområder skal fremstå ryddelige uden bunker af visne blade, er der igen flere forskellige metoder til at komme af med disse.

Ligesom på plænen, kan bladene fjernes ved hjælp af en løvblæser eller -suger. Men hvis der er tale om en stor grund, eller du for eksempel har en større gårdsplads, så kan denne løsning være en smule langsommelig. I disse tilfælde kan en fejemaskine være en mere optimal løsning. Disse findes både i manuelle og motoriserede udgaver.

Med en manuel fejemaskine kan du næsten lydløst komme blade og skidt til livs uden den store indsats. Manuelle fejemaskiner er normalt forholdsvist lette i vægt, hvilket gør dem nemme at manøvrere rundt. Disse fejemaskiner er også ofte udstyret med en opsamler, som gør det muligt for dig at opsamle og fjerne blade og skidt, så de ikke blæses tilbage på det rengjorte areal, næste gang det er blæsevejr.

De motoriserede fejemaskiner er særligt velegnede til de helt store arealer, da de er selvkørende, og du derfor ikke skal bruge energi på at skubbe dem rundt. Denne type fejemaskine er desuden udstyret med meget kraftige nylonbørster, hvorfor den også kan bruges til at fjerne sne, når vinteren rammer os. Valget af fejemaskine vil derfor i høj grad afhænge af dit konkrete behov: Hvor stort et areal, der skal rengøres, og om du også ønsker at fjerne sne med maskinen.


Oplev alle vores rengøringsmaskiner og -redskaber til haven her: https://www.stiga.com/dk/faerdigvarer/rengoringOBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter