Abonnementsartikel

For nogle år siden begyndte den gamle køkkenhave at finde vej tilbage i de danske haver. Madprogrammer på tv, hvor man fremhævede egne dyrkede grøntsager og krydderurter, var med et at gøre de hjemmespirede madvarer populære, og siden er tendensen fortsat og har holdt sit indtog i byhuse, lejligheder og andre boliger hvor pladsen er lille, men lysten til råvarer er stor.

- Vi ser et boom i antallet af kunder, der vil dyrke selv. Det gælder ikke mindst urtehaven, som har virkelig har fået en renæssance, siger indehaver af Korsbakke Planteskole, Steen Korsbakke.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ser især en del unge, der bruger virkelig megen energi på urtehaven. Men der er ikke tale om store haver, det er små hyggelige steder, hvor man også implementerer højbede og krukker.

Succes med små urtebede

Ideen om at dyrke egne grøntsager er bestemt ikke ny, men hvor man tidligere for det meste så køkkenhaverne i huse med store haver og ejendomme på landet, så har den moderne urtehave en helt anden størrelse.

Har man ikke den store plads, er det nemt at flytte urtehaven inden døre eller ud på altanen. Hos Korsbakke Planteskole har man stor succes med at sælge små urtebede, der kan være både indenfor og udenfor - uden at skæmme.

- De fleste har ikke de kæmpestore haver mere. De har mere små intime haver Det er så nemt i dag. Man kan komme og købe et urtebed, jord og frø. Og så kan man gå hjem, fylde jord i, og med det samme er man kørende. Den dag, du har lyst til at starte en lille urtehave, der kan du også gøre det færdigt, fortæller Steen Korsbakke, der ud over salat, hvidløg, og krydderurter især fremhæver interessen for kartofler.

- Vi har jo 23 forskellige slags kartofler, lige fra blå, over røde til almindelige, kogefaste og melede. Og vi har for eksempel en special spand, hvor folk kan dyrke og plukke deres kartofler, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er længe siden, vi solgte de første læggekartofler, og det er jo til folk, der for eksempel har en nabokamp, hvor det handler om at få de første spisekartofler.

Husk gødning

Ifølge Steen Korsbakke er det forholdsvist nemt at dyrke sine egne grøntsager. Der er dog et par ting, der er godt at huske.

- Nogle gange får de for lidt ud af urtehaven, fordi der ikke bliver gødet. Og så er der lige det med pladsen. Når man nu ikke har så meget at gøre godt med, så er der nogle, der har en tendens til at ville så for meget i den lille urtehave. Man skal vælge sine mål, siger Steen Korsbakke, som dog understreger, at folk generelt er gode til at passe deres urtehaver.