Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Stor fortjeneste ved energi-effektivisering

Af boa -

Del artiklen:

Efterisolering og andre former for energieffektivisering er en god investering for mange bygningsejere, som får deres penge tilbage mellem to og tre gange.

Brug 100.000 kroner på at efterisolere huset, og du sparer 2 - 300.000 kroner på varmeregningen gennem de næste 30 år. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men så enkelt ser regnestykket ud, ifølge en ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København.

Beregningerne viser, at hvis du bruger penge på at energieffektivisere, når du alligevel skal renovere en bygning, så kan du få dine penge tilbage mindst et par gange gennem levetiden af den pågældende bygningsdel.

- Det svarer, rundt regnet, til en årlig forrentning på fire - fem procent af investeringen, og med det aktuelle renteniveau på cirka en procent skal der jo ikke meget hovedregning til for at se, at man kan få en ganske pæn fortjeneste ved at optage lån til finansiering af energirenoveringer, siger forskningschef Søren Aggerholm, som er hovedforfatter til SBi-rapporten.

Nogle mere end andre

Nogle bygningsejere får deres investering tilbagebetalt hurtigere end andre, afhængigt af hvilken energikilde de anvender til opvarmning.

Søren Aggerholm understreger, at beregningerne bygger på en forudsætning om, at energieffektiviseringen udføres i forbindelse med anden renovering, for eksempel når man udskifter et udtjent tag.

- Men man kan også sige det omvendt: At en udskiftning af taget delvis kan finansieres af den opnåede varmebesparelse, siger Søren Aggerholm.

Nedsætter klimabelastningen

En energieffektivisering kommer ikke kun den pågældende bygningsejer til gavn, men vil helt generelt nedsætte udledningen af drivhusgasser fra fossile brændsler, uanset hvilken energikilde man anvender i den pågældende bygning.

- Det skyldes, at når vi hver især sparer på varmen, medfører det, at vi reducerer samfundets samlede energibehov og dermed også behovet for fossile brændsler, forklarer Søren Aggerholm.

Opvarmning af bygninger tegner sig for op mod en tredjedel af det samlede danske energiforbrug. Rapporten viser, at hvis hele den eksisterende bygningsmasse i forbindelse med nødvendig renovering bliver energieffektiviseret til et niveau svarende til kravene i det gældende bygningsreglement, vil det nedbringe varmeforbruget med en tredjedel. Dvs. at det samlede danske energiforbrug kan reduceres med ca. 10 procent alene som følge af varmebesparelser i eksisterende bygninger.

Rapporten er udarbejdet for Energistyrelsen, der har ønsket at få beregnet potentialet for varmebesparelser i den eksisterende bygningsmasse og de hermed forbundne investeringer samt disses rentabilitet for bygningsejerne.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame