Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Gode råd til klipning af hækken

15. jun. 2020 | Indrykket af STIGA A/S

Vi fortæller her, hvordan du bedst får hækken Sankt Hans-klar

Del artiklen:

Den 23. juni fejres Sankt Hans aften med bål og hekseafbrænding. Det er en aften, der både markerer Johannes Døberens fødselsdag, at det er midsommer, og at de onde kræfter ifølge gammel overtro skal skræmmes væk den nat, hvor lyset vender.


Overalt i landet vil man denne dag kunne nyde synet af nyklippede hække. For ifølge en gammel tommelfingerregel, som mange stadig navigerer efter, skal hækken nemlig klippes inden Sankt Hans. En god grund til, at hækken skal klippes her, er blandt andet, at grenene på de ender, der skal klippes af, ikke når at blive for tykke, og det gør arbejdet lidt nemmere. Klipper man omvendt hækken for tidligt på sommeren, kan man risikere at skade fuglereder, hvor små fugleunger gemmer sig. At det lige er Sankt Hans, der er genstand for mundheldet skyldes så, at man kan bruge de afklippede, tørre grene til at tænde op under heksen Sankt Hans aften.


Hækken skal klippes to gange om året

Mange danskere nøjes med at klippe hækken den ene gang op til Sankt Hans, men vi anbefaler, at man også klipper hækken i efteråret, hvis man vil have en tæt og flot hæk. Det er især vigtigt for de haveejere, der har en løvfældende hæk, der taber bladene om vinteren, som det fx er tilfældet med en ligusterhæk. Og også tjørnehækken har godt af at blive klippet igen til august eller først på efteråret.


STIGAs gode råd til hækklipningen

  • Hold øje med højden: Ifølge Hegnsloven må en hæk, som man deler med naboen, fordi den står i skel, maksimalt være 2 meter, og normalhøjden er 1,80 meter. Har du en hæk, der står op til 1,75 meter fra skellet kaldes det for eget hegn, og så er den maksimale højde 2 meter + den afstand hegnet står fra skellet.
  • Brug haveaffaldet til brændsel eller gødning: De afklippede grene og blade kan gøre stor nytte i haven. Enten som brændsel til det flotte Sankt Hans bål eller som naturlig gødning i haven. Man kan køre hækaffaldet over med en plæneklipper med biofunktion, også kaldet Multiclip, så afklippet bliver klippet i små stykker, der fungerer som gødning for jorden. Flere løvsugere har desuden en funktion, der kan suge afklippet op og kompostere det, så det hurtigt kan blive til havens naturlige gødning.
  • Anskaf en ledningsfri hækkeklipper: Det er ikke et helt ualmindeligt uheld at komme til at klippe ledningen på den elektriske hækkeklipper over, så vil man gerne undgå at stå i samme situation, kan man gå efter en benzindrevet eller batteridrevet hækkeklipper, hvor bevægelsesfriheden desuden er noget større.
  • Sådan skal hækken klippes: For at få en flot og tæt hæk skal den have sollys. Hækken skal have en tykkelse på 30-40 cm i toppen og 40-50 cm i bunden. Klip hækkens sider først og derefter toppen. Det er lettest at klippe hækkens sider nedefra. Hækkeklipperen skal holdes i en vinkel på 15 grader, når man klipper hækken.

OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter