Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

Belastningen af klimaet er historisk lavt for varmepumper

8. mar. 2021 | Indrykket af Nærvarme Danmark A/S

Men hvad skal man vælge? Fjernvarme eller egen varmepumpe? Hvad er bedst for klimaet? Hvad er bedst for pengepungen?

Del artiklen:

På det seneste er der fremkommet mange nye informationer og spændende nyheder om opvarmning af vores boliger gennem varmepumper. De seneste beregninger fra Energistyrelsen viser nemlig, at netop varmepumper faktisk er blevet meget grønnere end tidligere. Årsagen er enkel. Energikilden er elektricitet, og da strømmen i vores stikkontakter nu kommer fra 80% vedvarende kilder (Dansk Energi), betyder det, at belastningen af klimaet er historisk lavt – for varmepumper. 

Helle Damm-Henrichsen, der er chef for Nærvarme Danmark, forklarer: "Skifter du f.eks. et oliefyr ud med en varmepumpe, sænker du typisk din boligs CO2-udledning med ca. 4.100 kg CO2 årligt. På 15 år beløber det sig til 60.000 kg mindre CO2 udledt fra opvarmningen af dit hus. Derfor gør du noget markant godt for miljøet og viser vejen for andre, ved at skifte til en varmepumpe".


Behovet for at skifte fra fossile brændsler som olie- og gasfyr eller træpiller er meget stort. Klimaet kan simpelthen ikke tåle, at vi bruger så meget olie, gas og træpiller. Vi har en forpligtelse til at aflevere kloden i en god forfatning til vores efterkommere. Derfor er det nødvendigt, at vi skifter energikilde nu, forklarer Niels Christian Nielsen, der er projektleder i GO2Green. Faktisk blev det forbudt i 2016 at etablere private oliefyr i forbindelse med nye boliger. Hertil kommer, at det i 2050 er helt slut med olie fra Nordsøen. Men der er et stykke vej endnu, da der stadig eksisterer ca. 500.000 olie- og gasanlæg i Danmark. 

Man får mere varme for pengene

Udviklingen inden for den nye varmepumpeteknologi har været markant, og varmepumperne yder i dag betydeligt mere end for bare få år siden. 

• Den såkaldte COP-faktor (som er et udtryk for forholdet mellem den varme man får, og den mængde strøm man bruger) er steget i de nye anlæg. Man får altså mere varme for pengene.

• Hertil kommer, at udgifterne til opvarmning også er faldet som følge af, at elprisen nu koster ca. 1,15 kr. pr. kWh mod tidligere ca. 1,8 kr. pr. kWh. Årsagen er, at man får el til en reduceret pris, når man har en varmepumpe. Der er nu ca. 1,1 kr. pr. kWh i rabat på alt, hvad husstanden har af elforbrug over 4.000 kWh. Det gælder også på f.eks. strøm til el- eller hybridbilen.

• Og så kan man næsten ikke høre de nyeste varmepumper. Selv når de kører på fuldt tryk, svarer det til lyden fra en dæmpet samtale mellem to personer.

• Med en varmepumpe slipper man også for at grave kilometervis af varmerør ned i veje og fortove til gene for beboere. Varmen kan fint transporteres gennem de eksisterende ledninger. Varmepumper drives som bekendt af strøm.

• Eneste krav til etablering af en varmepumpe er reelt, at der er vandbåren radiatorer og/eller gulvvarme i huset. Ofte er ældre radiatorer rigtig gode.

Lokale initiativtagere

Erik og Merete Pedersen fra Rørvig ser gerne, at flere vælger egen varmepumpe i Rørvig. De var nysgerrige og ville undersøge sagen - herunder også om en varmepumpe nu kan varme et hus op. De fortæller, at de kan få lige så meget varme, som de ønsker – også med de lave temperaturer vi har haft i februar. Hvis man laver en aftale med Nærvarme Danmark om at få leveret varme gennem en varmepumpe, så skal man ikke selv betale investeringen eller stå for noget af arbejdet med varmepumpen, men i stedet betale et fast abonnement, der også dækker, når varmepumpen helt skal udskiftes på et tidspunkt. Normalt ville udgiften til sådan en udskiftning påhvile ejeren, men det kan man altså slippe for med Nærvarme Danmark, som Erik og Merete valgte som deres varmepumpe abonnement.

Erik og Merete Pedersen indbyder gerne til et besøg, så man ved selvsyn kan danne sig et indtryk af en moderne varmepumpe. Man kan kontakte dem med en besked via Facebook gruppen ”For os i Rørvig og omegn”.

Grøn strøm 

Nærvarme Danmark kan levere varme i huset i form af en varmepumpe – enten på abonnement, hvor man betaler 7.500 i opstart og en fast månedlig betaling eller man kan købe varmepumpen med en serviceordning og udvidet garanti gennem Nærvarme Danmark. Nærvarme Danmark står for hele installationen og bortskaffer det gamle anlæg og står for driften. Man kan selv skrue op og ned for varmen fx på den medfølgende app. På nærvarme.dk finder du en nærvarme pris.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter