Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan gør du vinduerne klar til vinteren

Af boa -

  • 101620_1

Del artiklen:

De milde temperaturer og gode lysforhold gør efteråret ideelt til vedligeholdelse af dine vinduer.

Afhængigt af vinduernes daglige brug og eksponering for vind og vejr bør de med større eller mindre mellemrum holdes ved lige. Her byder efteråret på optimale forhold med milde temperaturer og masser af dagslys, og dermed er det nu, du skal sætte ind for at blive klar, før vinteren kommer. Det skriver vinduesproducenten Velfac i en pressemeddelelse.

- Hvis man forsømmer vedligeholdelsen, øges risikoen for, at vinduernes levetid forkortes. Der kan opstå råd i trækarmene, ligesom trækgener og varmetab er typiske udfordringer. Også åbne/lukke-funktionen og andre mekaniske funktioner kan påvirkes negativt. Med andre ord er det nu, man skal i gang, siger salgschef Peer Bertelsen,Velfac.

Grundig rengøring!

Først og fremmest skal dine vinduer så vidt muligt holdes fri for skidt og snavs. Det gælder ikke kun ruderne, men også øvrige dele ud- og indvendigt. Har vinduet eksempelvis klikventiler eller riste, kan insekter, sand, snavs osv. hobe sig op hen over sommeren og spærre for luftgennemstrømningen. Og det skaber et dårligere indeklima.

Det bedste er at rengøre rammer og karme med en fugtig klud, som eventuelt tilsættes lidt opvaskemiddel eller anden mild sæbe. Rengøringsmidlet må dog ikke indeholde ingredienser med slibeeffekt eller opløsningsmidler, der kan tære unødigt på vinduets materialer.

- I forbindelse med rengøring af ruderne kan der eventuelt tilsætte afspændingsmiddel, så man slipper for, at der sætter sig kalkpletter fast på glasset, siger Peer Bertelsen.

Vær ikke fedtet

Både vinduets mekaniske dele og listerne bør derudover smøres efter behov. Igen afhænger det konkrete behov af, hvordan vinduet bruges, og hvor det er placeret på huset, men det er under alle omstændigheder vigtigt at tjekke behovet for smøring.

- En syrefri olie som for eksempel symaskineolie egner sig godt til alle bevægelige hængsler og beslag, og et par dråber ca. et par gange om året er generelt nok til at holde dem fuldt funktionsdygtige. Til gengæld skal man undgå at smøre olie på eventuelle arme i vinduernes sider. Den vil nemlig forhindre den friktion, der kræves, for at vinduet kan holde sig åbent af sig selv, siger Peer Bertelsen.

Gummilisterne, der skal sikre, at vinduet slutter tæt, bør desuden smøres med silikone ligesom listerne på bilens døre. Det gør, at de holder sig bløde og smidige, og forhindrer at de revner eller sprækker, så vinduet ikke længere slutter helt tæt. Det er især vigtigt nu, hvor temperaturen falder, og det bliver fugtigere i vejret.

Tætning og maling

Er vinduerne af ældre dato, kan man med fordel overveje, om fugerne trænger til en udskiftning. Er de utætte, kan det give trækgener indenfor, ligesom man risikerer at fyre for gråspurvene.

- Utætheder er altid vigtige at få gjort noget ved, for det er både generende og dyrt, når huset ikke kan holde rigtigt på varmen. Her kan man også overveje, om det på sigt ikke vil være den bedste løsning at få udskiftet vinduerne til en ny model, der både er energibesparende, bidrager til bedre indeklima i huset og giver nyt liv til facaden? Det er under alle omstændigheder godt at få sat projekterne i gang nu, før det bliver for koldt, blæsende og vådt udenfor.

Læsernes egne billeder

Stem, bestem og del. Send dit bedste billede til os og vær med i konkurrencen om:
Konkurrence billede

 

Se flere

Læs Fritidsmarkedet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame