Abonnementsartikel

Man skulle tro, at de penge, der spares ved at lave en energirenovering i hjemmet ville gå til ferie, rødvin eller ny bil. Men sådan er det ikke. En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at mellem 30 og 60 procent af gevinsten ved en energirenovering bliver omsat til bedre komfort i boligen i stedet for en lavere varmeregning. Det betyder med andre ord, at den varme vi sparer, bruger vil til at skrue lidt op for temperaturen i stuen eller opvarme nye værelser andre steder i boligen.

Undersøgelsen er lavet som en del af Energistyrelsens BedreBolig-initiativ, og man har undersøgt sammenhængen mellem parcelhuses energistandard og det faktiske energiforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når en bygning energirenoveres, kan det teknisk beregnes, hvor meget behovet for energi reduceres, og som undersøgelsen viser, medfører renoveringen, at beboerne vælger at opvarme en større del af huset eller øge indendørstemperaturen for at opnå større komfort.

Denne adfærd kaldes reboundeffekten. Effekten skyldes, at det er billigere at varme en energivenlig bolig op, og den lave pris på god varmekomfort får beboerne til at vælge højere indendørstemperatur.

50.000 parcelhuse i undersøgelsen

Energistyrelsen har i analysen undersøgt det faktiske forbrug af fjernvarme, naturgas og olie i godt 50.000 parcelhuse i 2012 med forskelligt energimærke. Konklusionen er, at mellem 30 og 60 procent af gevinsten ved god energistandard (godt energimærke) omsættes til bedre komfort. Det præcise tal er vanskeligt at beregne uden at kende til forbruget af brænde og øvrig supplerende varme.