Abonnementsartikel

Fordelen ved en gammel plæne er, at man endelig har opnået den tæthed og fylde, der gør både syn og følelse til en grøn fornøjelse. Ulempen er, at græsset med årene danner en sammefiltret måtte af tæt sammenfiltrerede rødder. Det betyder, at vand, luft og næring har svært ved at komme ned til rødderne.

Resultatet er, at vand, blade og kviste ofte bliver liggende på plænen, som bliver fugtig og giver god grobund for mos. Og selv om mos er dejligt blødt at gå på, så har det med at udkonkurrere græsset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det vigtigt at få luftet plænen.

Prøv en prisvinder

Løsningen på luftningen af plænen kunne være en Viking LE 540, der tidligere har vundet den danske test af vertikalklippere i Gør Det Selv magasinet og den tyske tilsvarende i magasinet Selber Machen.

Der er tale om en el-drevet plænelufter - eller vertikalklipper, som den slags maskiner også kaldes - og den kommer med syv knive, der kan indstilles til seks forskellige skæredybde med et maksimum på 25 millimeter.

De syv knive sørger for, at mos, blade, gammel græsafklip og så videre fjernes, lige som græsset rodmåtte åbnes, så der atter kan komme luft og næring ned til rødderne.

Bedst i foråret

Det er bedst at foretage denne bearbejdsning i foråret, men man kan i prioncippet gøre det helt frem til september. Inden man går i gang skal man dog tænke på, at jorden skal være så varm, at græsset er i god vækst. Desuden skal både jord og plæne være tør, og græsset skal bearbejdes først på den ene led, derefter på den anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis plænen er i en rigtig dårlig forfatning med meget mos og ukrudt , så er der risiko for, at der vil være mange bare pletter i plænen efter behandlingen. For at forhindre, at ukrudtet overtager pladsen fra mosset, er det en god ide at give de bare pletter en god topdressing.

Plantejord og filtergrus

Man kan lave en god topdressing af lige dele plantejord og filtergrus. Gruset skal være relativt fint, for eksempel kornstørrelse 2-6 millimeter, og man må endelig ikke gå ned i grus med størrelse nul. Nullet betyder nemlig, at der er ler i blandingen, og det vil igen lukke af ned til rodnettet.

Når topdressingen er lagt ud, spredes græsfrøene og rives let ned i overfladen med mild hånd. Er der behov for at vande, skal det ske meget forsigtigt, indtil de spæde spirer har fået fat. Ellers risikerer man at skylle græsfrøene af, så de lægger sig i striber eller i kanten af det nysåede område.

Lad det nye græs få fred for plæneklipperen, indtil det er kommet i god vækst og græsset er blevet godt langt. Klip derefter ned i omkring fem centimeters højde, så der stadig er bladareal nok til, at det nye græs fortsat kan vokse og sætte nye skud.