Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

TEMA: Fugt og kulde i væggen - behandl fugtskader i væggen

15. mar. 2021 | Indrykket af BG Flux

Hvordan kan du håndtere fugt i væggen – Vi giver dig et overblik over vores produkter til fugthåndtering i mild til svær grad

Del artiklen:

Du skal renovere en væg. Du har konstateret, at den er fugtig og ved, at din isolering skal kunne håndtere dette. Men hvilke materialer findes der, til at isolere en fugtig væg?

Fugtige vægge kan give enhver husejer grå hår og bøjet ryg. Det er en udfordring, der kan medføre skimmel, kulde og endda ødelagt inventar. Måske tænker du, at så kan du ikke efterisolere og må bare finde en ekstra sweater frem. Men der er alternativer til striktøjet. Her gennemgår vi et udvalg af vores produkter til isolering af fugtige vægge.

Let fugt, du selv kan håndtere

Til let eller moderat fugtige vægge, hvor du også ønsker at isolere mod kulde, er Calsitherm indeklimaplader en praktisk og elegant løsning. Pladerne leveres i op til 100 mm tykkelse og monteres direkte på den rensede væg med den dertilhørende hæftemørtel. Derefter kan pladerne males med en diffusionsåben maling, og de er endda skruefaste, til en vis udstrækning.

Folk forveksler ofte Calsitherm Indeklimaplader med Multipor isoleringsplader. Men der er en betragtelig forskel. Multipor er en isoleringsplade, der overvejende skal anerkendes for dens isolerende effekt. Pladen er kun diffusionsåben og modstandsdygtig overfor fugt, men den har ikke den høje kapillaritet, som gør Calsitherm-pladen så velegnet til fugthåndtering. Multipor-pladen er derfor mere velegnet til tørre vægge, hvor dit fokus er på isolering fremfor fugthåndtering.

Calsitherm er derimod udviklet specifik til fugtige vægge, hvor den høje kapillaritet medvirker til at transportere fugten væk og ud i rummet under regulerede forhold. Her skal du huske, at for at Calsitherm-pladen kan regulere fugten optimalt, skal rummet være opvarmet, og der skal være mekanisk ventilation. Det er altså ikke nok at lufte almindeligt ud.

Moderat fugt, der står tydeligt frem

Er din væg moderat til meget fugtig, er det ikke sikkert, at du skal anvende Calsitherm. Her kan det være bedre at benytte en af vores forskellige typer saneringspuds, såsom Hekla. 

Hekla Saneringspuds er en let isolerende saneringspuds, som er baseret på kalk og pimpsten. Det indebærer, at Hekla er basisk og har en stor porevolumen. Derfor kan den håndtere fugten fra selv meget våde vægge. Den egenskab, at pudsen er basisk, betyder også, at den er meget modstandsdygtig overfor skimmelsvamp.

Hekla-pudsens lethed og gode hæfteevner betyder også, at du kan påføre den i op til 80 mm tykkelse i én arbejdsgang, hvilket sparer en hel del tid og arbejde.

Er du ude efter en puds, der er mere isolererende, kan du overveje Diasen Saneringspuds. Den er lige så modstandsdygtig overfor fugt, skimmel og saltdannelse, som Hekla-pudsen, men på grund af den indhold af korkfragmenter, så har den en høj isoleringsgrad. Dog kan denne ikke påføres i lige så tykt et lag som Hekla.

Mistanker om skimmelvækst? Læs mere her.

Når huset står og sopper

Hvis du står med en virkelig våd væg under jordniveau, det vil sige oftest i en kælder, kan det være nødvendigt at dræne udefra, for at lede vandet væk fra ydermurene. Her anbefaler vi Pordrän. Det er en 70-100 mm tyk plade af EPS-celleplastkugler, som limes med en speciel bitumenbaseret lim – bitumen er hovedingrediensen i asfalt. Det betyder, at hverken lim eller plastkugler påvirkes af selv store mængder vand, og pladen er derfor så godt som uforgængelig i forhold til væske.

Pladens opbygning fungerer simpelthen ved, at vandet ledes lodret ned igennem pladen og ud i undergrunden, i stedet for at hobe sig op ad din ydervæg. På den måde dræner pladen hele området omkring væggen, hvor den er installeret.

Gør-det-selv-projekt eller håndværkere på besøg?

Der er naturligvis forskel på produkterne, når det kommer til brugervenligheden. Hvor Calsitherm pladen er meget nem at håndtere og montere, kan saneringspudsen kræve lidt mere teknisk kunnen for at blive på ført i tilstrækkelig tykkelse og i et flot, jævnt resultat. Her anbefaler vi, at du rådfører dig med en professionel – også selvom du ønsker at lave arbejdet selv.

Hvis du står i en situation, hvor du skal dræne ydervæggen udefra med Pordrän, er det nødvendigt at få professionelle til at udføre arbejdet, da der er en masse variabler i forhold til jordbundsforhold og vandforhold, som de har en unik indsigt i. Derudover vil det alligevel løbe op i betragtelige summer at skulle leje al maskineriet til sådan en operation. Så i dette tilfælde anbefaler vi, at du læner dig tilbage og nyder synet og tanken om det endelige resultat.OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter