'dimension1': '2021-03-08 09:30', 'dimension2': 'BG Flux', 'dimension3': '-na-', 'dimension4': '', 'dimension5': '4139', 'dimension6': '1763', 'dimension7': '.', 'dimension9': 'P', 'dimension10': '-na-', 'dimension12': '.'

Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

E-avis

Nyhedsbrev

Forhandler login

PARTNERS login

TEMA: Fugt og kulde i væggen - genkend fugt eller kulde

8. mar. 2021 | Indrykket af BG Flux

Fugt eller kulde? Sådan spotter du om din væg bare er kølig eller, om den ophober fugt.

Del artiklen:

Alle kan jo genkende fugt, der driver ned ad væggene, men det er heldigvis sjældent at fugtige yder- og kældervægge når det niveau. Men hvordan skal du så genkende fugt i væggen – og hvordan skal du vurdere, hvor meget fugt, der er tale om?

Fugtige vægge ses oftest ved udsatte gavle og ikke mindst i kælderen, hvor væggen jo er i tæt kontakt med udefrakommende fugt fra den omkringliggende jord. Derfor er det oftest ved renovering af kælderen, at du oplever problemer med fugt, der kræver særlige materialer og løsninger, der kan lede fugten væk fra væggen.

Tegn på fugt i væggen

Skimmel: Et af de mest åbenlyse tegn på fugt i væggen er den klassiske skimmelsvamp. Den forhadte mørke mug-plamage, der blomstrer i hjørnerne og bag møbler eller opbevarede kasser. Her er der ikke så meget at rutte om, du kan godt regne med, at der er fugt i væggen.

Muggen lugt: En anden indikator på en fugtig væg er lugten i rummet. Hvis rummet lugter muggent eller jordslået, er der sandsynligvis både fugt og skimmel i din væg. Her er det vigtigt, at du hurtigst muligt definerer præcis hvor lugten kommer fra.

Hvis du oplever muggen lugt eller decideret skimmelsvamp i rummet, bør du danne dig et overblik over problemet hurtigst muligt, da skimmel kan være skadeligt for dit og din families helbred. Hvis du er i tvivl om omfanget eller behandling af skimmel, bør du konsultere en fagmand. 

Læs mere om tegn på skimmelsvamp her.

Kulde i rummet: Hvis rummet er svært at varme op og bliver ved at føles lidt køligt, så kan det også være tegn på fugt. Fugtig luft er nemlig sværere at varme op og kræver derfor mere energi for at opnå en behagelig temperatur. Det er heller ikke godt for varmeregnskabet. Derfor er det vigtigt at du får luftet godt ud eller sørger for mekanisk ventilation, så den fugtige luft kan blive udskiftet.

Klam og kold væg: Ikke overraskende kan du også genkende fug i væggen blot ved at røre ved den. En fugtig væg vil ofte føles kold og småklam. Her kan du med fordel mærke forskellige steder på væggen for at afgøre, om den er ensartet fugtig eller om problemet er specifikt for et mindre område. Dette kan nemlig være tegn på en underliggende rør- eller fugtspærre-skade.

Bobler på væggen: Bulet og boblet tapet eller maling, der har løsnet sig fra væggen, er også et godt tegn på fugt. Fugten kan simpelthen ikke komme ud af væggen på grund af maling eller tapet og vil derfor skabe de her bobler på væggen, som du tit ser i gamle kældre. Pudsen har svært ved at hæfte på væggen og ender derfor med at løsne sig, så der opstår et hulrum. Dette er ofte særligt tydeligt, hvis væggen er malet med en ikke-åndbar plastikmaling.

Hvad så nu?

Hvis du ikke umiddelbart kan se nogen af de tegn, vi har nævnt her, men alligevel ønsker at være på den sikre side, eller simpelthen mistænker, at der kan gemme sig noget fugt et sted i rummet, kan du med fordel få fat i en fugtmåler og simpelthen måle fugten i væggen. Dette vil også give dig et klart overblik over fugtindholdet, når du skal beslutte, om du skal renovere, og hvilken løsning, der i så fald er bedst til din situation.

Først og fremmest skal du beslutte dig for, om du selv er interesseret i at udføre arbejdet eller om du skal have professionelle håndværkere ind over. 

Det er ikke alle, der finder renoveringsarbejde spændende, mens andre finder stor glæde i at kunne ordne tingene selv. Her skal du vælge ud fra, hvad du har lyst til, hvad du har tid til, men også til dels, hvad du har råd til. 

Læs mere om vores produkter til fugthåndtering.

I mange tilfælde kan du spare en hel del penge ved at gøre tingene selv, hvis altså du har tiden til det og ellers er lidt fingernem. Men i andre tilfælde kan gør-det-selv-drømmen ende med at blive en dyr affære. 

Det er derfor vigtigt, at du får afklaret, om du har tid og evner til projektet. Her skal du også være realistisk om omfanget af projektet. Er det for eksempel en meget fugtig kælder, du skal have renoveret, kan du ende med at gøre mere skade end gavn, hvis du ikke har det fulde overblik over problemet. Her vil vi altid anbefale, at du taler med en professionel, hvis du er i tvivl.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Partners logo

Udvalgte PARTNERS produkter