Lyt til artiklen:

20 år med italienske småmaskiner

00:00
Hastighed: ???x
03:41

Abonnementsartikel

Sønderup Maskinhandel A/S har allerede mere end 50 år på bagen i Suldrup ved Aars i Himmerland. Adressen er i dag den samme, som dengang i 1970, hvor Bent Hosbond stiftede virksomheden.

Til gengæld er der gennem årene sket rigtig meget i forhold til maskinmærker, lager og værkstedsfaciliter samt forhandlernet - både før og efter at stifterens søn, den nuværende indehaver Ole Hosbond, overtog virksomheden for præcis 20 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt må vi sige at el-maskinerne er ved at være efterspurgte. Flere og flere viser interesse, og det kan jeg sagtens forstå.

Indehaver Ole Hosbond, Sønderup Maskinhandel A/S

- Fra begyndelsen fik min far importen på Ferrari-traktorer her i Danmark, og det er stadig vores største mærke. Men der er gennem årene kommet mange flere til, fortæller Ole Hosbond, da Grøn Teknik er på besøg i anledning af jubilæet.

Alt er italiensk

Alle mærker er italienske, og det betyder en høj grad af kvalitet. Ud over de omtalte traktorer er der lidt af hvert til blandt andet anlægsgartnere, kommuner, kirkegårde, boligforeninger og juletræsproducenterne.

Det gælder for eksempel park- og anlægsmaskiner, minilæssere, redskabsbærere, såmaskiner, fræsere, rotorklippere og varmtvandsanlæg til ukrudtsbekæmpelse.

Seneste mærke i samlingen er Cast minilæssere, som er importeret siden 2021. Hos Sønderup har man udvalgt seks modeller mellem 25 og 57 hk, heraf er en af minilæsserne 100 procent elektrisk.

- Det er en 1,5 tons maskine som er helt perfekt til blandt andet kirkegårde, hvor der er støjhensyn at tage, fortæller Ole Hosbond.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere el på vej

I det hele taget er el-maskinerne ved at snige sig ind på flere fronter. Ud over Cast-læsseren forhandler Sønderup også en radiostyret skråningsklipper fra Barbieri, varmtvandsanlæg og snart ankommer en ny elektrisk redskabsbærer fra Fort.

- Generelt må vi sige at el-maskinerne er ved at være efterspurgte. Flere og flere viser interesse, og det kan jeg sagtens forstå. For når man først har lært at arbejde og acceptere begrænsninger med el i forhold til ladetid, så er der rigtig mange fordele. Komforten er i top med færre vibrationer og ingen udstødning. Der kommer heller ikke skidt i luftfilteret, de er støjsvage, og så er priserne efterhånden også kommet ned, så forskellen til traditionelle diesel eller benzinmaskiner er begrænset, fastslår den 49-årige indehaver.

Gennem årene er der bygget om flere gange, så man hos Sønderup i dag har plads til alle maskinerne samtidig med, at man er lagerførende på alle reservedele til alle maskinerne, og kan derved levere dag til dag.

Fremtiden er planlagt

Salget varetages dels af Ole selv og to kollegaer, dels gennem et omfattende forhandlernet spredt rundt i hele landet.

Medarbejderstaben tæller 18 personer, hvoraf 10 er på værksted - af disse er to samtidig udekørende servicefolk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har mange med høj anciennitet, både 10 og 20 år, og det er jeg naturligvis meget tilfreds med. Dels har vi sjældent behov for at rekruttere nye folk, og dels vidner det om høj medarbejdertilfredshed, siger Ole Hosbond.

Sønnen Sebastian arbejder også i virksomheden samtidig med, at han læser erhvervsøkonomi i Aalborg. Så tredje generation er i gang med den omfattende oplæring, så han med tiden kan overtage, når Ole Hosbond engang trækker sig tilbage.