Lyt til artiklen:

Robotplæneklippere er bedre for biologisk mangfoldighed

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Abonnementsartikel

Når det gælder biologisk mangfoldighed i græsplæner, giver robotplæneklippere bedre resultater end almindelige plæneklippere med opsamler.

Det viser resultatet af en undersøgelse fra University of Hohenheim, Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet modbeviser fordommene om, at robotplæneklippere skaber "monotone grønne områder" - tværtimod kan robotplæneklippere give urter og andre planter større chance for at vokse og blomstre.

Det skriver producenten af havemaskiner Stihl i en pressemeddelelse.

- I modsætning til almindelige plæneklippere genererer robotplæneklippere for eksempel ingen sugning, som trækker græsset og andre planter opad for at klippe.

I undersøgelsen observerede man også, at planter tilpasser sig robotplæneklipperens daglige klipning og vokser mere i bredden end i højden, siger Johan Broström, Trainer hos Stihl Norden, og fortsætter:

- Desuden viser undersøgelsen, at klipning med maksimal klippehøjde, uanset klippemetoden, giver større og mere omfattende blomstring i græsplænen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
I forbindelse med feltforsøget, som blev udført af instituttet for jordbrugsteknik på University of Hohenheim, blev en nyanlagt græsplæne opdelt i fire områder. Pressefoto.

Analyserne viser effekten

I forbindelse med feltforsøget, som blev udført af instituttet for jordbrugsteknik på University of Hohenheim, blev en nyanlagt græsplæne opdelt i fire områder, og typiske græsplanter blev plantet jævnt fordelt. I testperioden blev der klippet to arealer med en almindelig plæneklipper her anden uge, til en klippehøjde på hhv. tre og seks centimeter. På de to andre arealer bruges der robotplæneklipper dagligt med samme klippehøjde.

Fra maj til september 2020 analyserede man regelmæssigt græsplanternes vækst og blomstringsadfærd afhængigt af den anvendte klippemetode.

Konklusionen var, at planter vokser bedre og lettere blomstrer i områder, der klippes af robotplæneklipper.

I stedet for at suge græsset og planterne op og klippe af det, som en almindelig plæneklipper gør, klipper en robotplæneklipperne regelmæssigt med kun nogle få millimeter ad gangen.

Det fine afklip falder så tilbage på græsplænen og fungerer som gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Robotplæneklipperen er også god for insekterne i haven. Pressefoto.

Indbydende græsplæne for insekter

I undersøgelsen så man også nærmere på græsklipningens effekt på dyrelivet, hvor antallet af bier, humlebier, fluer og flere andre insekter konstant blev kontrolleret i tilfældigt udvalgte dele af græsplænen.

Også her viste resultaterne, at robotplæneklippere klarer sig bedst. Særligt indbydende for insekter var arealer med en klippehøjde på seks centimeter og med urter i græsplænen.

Desuden viste der sig at komme blomsterstrimler med langtidsblomstrende planter, som er gode for artsrigdommen.

- Ved brug af robotplæneklipper kan der plantes blomstrende øer, for eksempel grupper af stauder eller lignende, i græsplænen. Så længe du tager hensyn til øerne under installationen, kan robotplæneklipperen sikre, at de får lov til at vokse i fred, siger Johan Broström og fortsætter:

- Ud over de gode resultater inden for biologisk mangfoldighed viste undersøgelsen også, at densiteten, det vil sige græsplænens tæthed, på de arealer, der blev klippet med robotplæneklipper, var uforandret i testperioden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de håndklippede områder faldt densiteten derimod med 20 procent.