Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Konditorens tips til den perfekte fastelavnsbolle
Fastelavnsbollen har de seneste år gået sin sejrsgang gennem det danske land, hvor salget har slået rekorder.
Selvom ublu priser har været et tilbagevendende samtaleemne landet over, holder fastelavnsbollen stand, og i 2024 lader den festlige bolle til at blive mindst lige så populær.
- Der er solgt ekstremt mange fastelavnsboller allerede nu - især af de gammeldags med remonce, marcipan eller creme - og mindst lige så mange som sidste år, hvor salget var rekordstort. Fastelavn falder jo tidligt i år, så med en lidt kortere sæson end normalt, er folk er kommet hurtigt i gang, sigerJohn Jønsson, der er formand for brancheorganisationen Bager-og Konditormestre i Danmark.
Også hos den landsdækkende bagerkæde KonditorBager har man bemærket, at danskerne i år har været ekstra hurtigt ude af startblokkene. Efter der i de seneste år især har været stort fokus på fastelavnsbollen med wienerdej og flødeskum, har efterspørgslen ifølge Anette Drengsgaard, der er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, indtil videre i år været størst på den gammeldags version.
- Efter den første uge af det nye år, hvor folk lige holdt igen og skulle starte året sundt, gik det amok. Lige siden er fastelavnsbollerne blevet revet ned af hylderne, siger Anette Drengsgaard.
Gammeldags fastelavnsbolle
Konditor Anette Drengsgaard giver her sine anbefalinger til, hvordan man laver den perfekte gammeldags fastelavnsbolle med fyld.
Lad dejen være blød
Når du laver dejen til en gammeldags fastelavnsbolle, er det vigtigt, at du ikke tilsætter for meget mel, da det vil give en tør bolle. Dejen skal derimod være blød. En blød dej kan dog være svær at håndtere, hvis temperaturen er for høj, så derfor er det en god idé at stille dejen på køl, inden du skal bruge den - så er den nemmere at arbejde med.
Masser af fyld
Der er ikke noget så kedeligt som en fastelavnsbolle med for lidt fyld - så vær gavmild med crememassen. Hvis du virkelig vil forkæle dig selv, laver du den fra bunden, og prøv gerne kræfter med to lag.
Nederst lægges en masse af marcipan, smør og sukker, og ovenpå et lag med kogt konditorcreme af sødmælk, sukker, æggeblommer, vanilje og maizena.
Luk bollen ordentligt
For at undgå, at fyldet flyder ud, når fastelavnsbollerne bages, er det alfa og omega at være omhyggelig med lukningen. Dejen til hver bolle skal være formet som et kvadrat med fyldet liggende i midten.
Så tager du de fire hjørner op, og samler dem over midten, og dernæst tager du de fire 'nye' hjørner, som foldes op til de første.
Giv de otte samlede hjørner et ordentligt tryk med fingrene, og til sidst vender du bollen og giver den et kærligt tryk med flad hånd.
Nu klarer ovnen resten.