Abonnementsartikel

- Der er penge at spare for landbrugsvirksomheder med et forbrug på under 100.000 kWh ved at tage stilling til, hvem der sælger strømmen. Og så er det i øvrigt et godt tidspunkt at kigge sig omkring, da markedsprisen på el er faldet ca. 30 % det seneste år.

Det fortæller Simon Vestergaard Pedersen, produktchef for el og naturgas hos OK i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Siden markedet er blevet givet frit, er der blevet ændret på den struktur, og ændringer kommer til at fortsætte de kommende år, således at el-leverandøren bliver landbrugets og øvrige virksomheders indgang til det samlede engagement omkring el. Disse tiltag sker for at styrke konkurrencen på elmarkedet, fortsætter han.

Fast eller variabel pris

Der er efterhånden en del muligheder, når det kommer til el-leverandører, og Simon Vestergaard Pedersen anbefaler, at man som landbrugskunde foretager lidt research ved at ringe rundt og finde det tilbud, der passer bedst til bedriften.

- Prisen på el svinger, og ofte vil man opnå den bedste gennemsnitspris, hvis man følger med i udsvingene i markedet. Hvis man derimod ønsker at kende sine udgifter til el, kan det være en fordel at indgå en aftale om fast elpris i et eller flere år, siger han og tilføjer, at flere el-leverandører desuden kører med særlige tilbud til mindre virksomheder:

Hos OK giver man eksempelvis den første måneds el til 0 kroner, og kunderne betaler ikke abonnement. Samtidig kan man samle flere energiprodukter hos samme leverandør.

- Det ser vi især interesse for hos landbrug og håndværkere, som også bruger en del brændstof. De kan med fordel samle deres indkøb hos en leverandør, der kan levere hele pakken, siger Simon Vestergaard Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En regning på det hele

Landbrugskunder vil fremadrettet opleve en administrativ lettelse i håndtering af betalinger og bogføring af el, distribution og afgifter.

Folketinget har den 11. juni i år vedtaget, at den såkaldte engrosmodel skal implementeres den 1. oktober 2015.

- En af gevinsterne ved den nye ordning er blandt andet, at man som elforbruger kun får én regning på skat, afgifter, net-tarif med mere i modsætning til nu, hvor virksomheden får én regning på selve el-forbruget og så en anden på afgiftsdelen, fortæller Simon Vestergaard Pedersen og fortsætter:

- El-leverandøren bliver kundens indgang til alt, hvad der har med el at gøre, og alle eludgifter vil optræde på et samlet kontoudtog. Dog er der et stykke vej endnu, inden vi kan sende en samlet regning på både brændstof og el til virksomheden, men hvis behovet opstår, kommer det såmænd nok også i fremtiden, mener OK?s produktchef.