Abonnementsartikel

Væk med paraplyen og frem med parasollen. Sommeren står for døren, og både mennesker og dyr glæder sig. Hundehalerne logrer, poterne tripper, mens tungen hopper i mundvigen. Hunden er så klar til at spæne ud i den frie natur, og det kan den roligt gøre, så længe dens ejer er opmærksom på de farer, der kan være til stede i sommerlandet.

- Sommeren er en fantastisk tid både for mennesker og dyr med lange solskinsdage, udetid og en masse nye indtryk. Samtidig er der en række potentielle farer, som lurer både på asfalt, i haven, i skoven og i vandet. Alle steder, hvor hunden ofte ønsker at befinde sig," siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mogens har samlet 8 hyppige sommer-skader med anbefalinger til, hvordan hundeejeren kan håndtere dem, hvis uheldet er ude.

Hedeslag

Lad aldrig din hund vente i bilen om sommeren. Selv ikke hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og temperaturen i bilen kan hurtigt runde de 60-70 grader, hvilket er livsfarligt for hunden. Selv i skyggen kan bilens temperatur stige til 50 grader.

Bi- og hvepsestik

Et enkelt bi- eller hvepsestik er som oftest ikke farligt for hunde, hvis det ikke er på udsatte steder. Smerten kan behandles med kulde - f.eks. med is i et viskestykke - og man kan forsøge at fjerne brodden, hvis den stadig sidder i. Dog kan flere, gentagne stik gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion, hvor der kan være brug for en dyrlæge, og desuden kan kløe og/eller smerte ved stikket i nogle tilfælde fremprovokere voldsom slikkeaktivitet med muligt slikkegranulom til følge, hvilket ligeledes bør tilses af en dyrlæge. Bliver hunden stukket tæt på øjet eller i munden, kan det også kræve dyrlægebehandling, idet der i dette tilfælde ved voldsom hævelse kan ske livstruende blokering af luftveje - således bør man altid ved stik i disse regioner søge dyrlæge straks.Det samme gælder, hvis din hund bliver angrebet af aggressive hestebremser.

Snitsår

Knuste flasker eller andre skarpe genstande på jorden kan give hunden snitsår på poterne og andre steder på kroppen. Mindre snitsår, der ikke går igennem alle hudlag, behøver som regel ikke dyrlægebehandling, men større flænger skal sys inden for 6-8 timer og senest efter 24 timer. Ved snitsår er det vigtigt, at såret bliver renset, og at din hund får en forbinding på, så den ikke slikker såret. Tegn på rødme, hævelse og væske fra selv mindre sår bør også altid tilses af dyrlæge for vurdering af evt. antibiotikabehandling ved tegn på infektion.

Efterladenskaber og spidse genstande

Lad ikke din hund spise rester fra grillen. Benene i grillkød kan let splintre og skære sig fast i ganen eller spiserøret og forårsage skader i mavesæk og tarm. Den samme opmærksomhed skal du også have på ispinde og majskolber. Hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle, vil symptomerne typisk være nedstemthed, ændring i spise/drikkevaner, spontan opkast og abdominal smerter, diarré eller vanskeligheder med at komme af med afføring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fugteksem

Hvis din hund ofte bader i havet, søer eller svømmebassinet, så husk at skylle pelsen igennem med ferskvand og derefter tørre den grundigt. Våd og fugtig pels kan nemlig føre til fugteksem (hot spot), der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Får din hund hudbetændelse, bør den tilses af en dyrlæge, da det ofte er smertefuldt for hunden, og der må antibiotika til.

Vandhale

"Vandhale" også kaldet "Water tail" er betegnelsen for en ikke infektiøs betinget inflammation i halerodens nerver, der opstår, hvis hunden i længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Det kan også opstå, hvis hunden har opholdt sig lang tid i vandet, da halen derved er i fuld aktion og således overbelastes. Får din hund Vandhale, skal den altid tilses af dyrlægen, da det er ganske smertefuldt for hunden. Her behandles den med smertestillende, og du må fortsætte behandling hjemme med varme og hvile.

Solskoldning

Ligesom mennesker har hunde også brug for at beskytte sig mod solens stråler. Af denne grund er det vigtigt, at din hund altid har mulighed for at lægge sig i skyggen. Hunde med tynd pels bliver lettere solbrændte, og deres hud kan blive rød og svide. Du kan forebygge solskoldning med solcreme på de mest udsatte steder; snude, ører, mave og pung. Men allerbedst er det, hvis hunden ikke opholder sig for længe i solen.

Flåter

Det er vigtigt at tjekke din hund for flåter hver dag og altid efter hver gåtur i skov eller park. Flåterne kan overføre sygdommene borrelia, anaplasmose samt Ricketssiose og TBE (Tick-borne encephalitis). Det er derfor vigtigt, at de fjernes med det samme. Symptomer på disse sygdomme kan være feber, træthed og nedsat appetit. For at forebygge flåtbid kan du benytte enten forebyggende tabletter, halsbånd eller spot-on præparater.