Abonnementsartikel

Når invasive arter spreder sig fra haver til naturen, er det en trussel mod den danske natur. Derfor sætter Miljøministeriet nu en kampagne i gang, der skal hjælpe haveejere med at gøre kål på de invasive arter.

Canadisk gyldenris, japansk pileurt, bynke-ambrosie og harlekinmariehøne er bare nogle af 17 udvalgte invasive planter og dyr, der de senere år er blevet en voksende plage i danske haver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Kirsten Brosbøl har derfor at en national kampagne i gang, der skal råde haveejere om bekæmpelse af invasive arter. På Naturstyrelsens hjemmeside kan man desuden spille et spil, hvor man kan lære mere om invasive arter.

- Hybenroser og signalkrebs lyder måske ganske ufarlige. Men de og andre invasive arter kan på længere sigt kvæle andre danske arter og gøre vores natur fattigere. Hvis vi skal gøre kål på de invasive arter, kræver det, at vi alle sammen gør en indsats for at begrænse, at arterne spreder sig, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Staten og kommunerne bruger hvert år mange ressourcer på at bekæmpe invasive arter. Men bekæmpelse i private haver spiller også en afgørende rolle. En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at havebrug er den væsentligste måde, som invasive arter spredes på i Danmark. Derfor er kampagnen målrettet netop haveejere.

Vokser hurtigt

De invasive arter er mere robuste og hurtigt voksende end deres danske artsfæller, mens andre invasive arter bærer på sygdomme, der ligefrem udrydder danske arter, og derfor er de en trussel for den danske natur.

I både Kolonihaveforbundet og Haveselskabet er man også klar til at gøre en indsats mod invasive arter i danske haver og kolonihaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøministeriets og Naturstyrelsens hjemmesider kan man finde en folder, der er rettet mod haveejere.