Abonnementsartikel

Det er fornemt selskab, de to danske naturperler Stevns Klint og Vadehavet er kommet i, idet de for nylig havnede på UNESCO?s liste over verdensarv. Her findes blandt andet berømte naturområder som Great Barrier Reef i Australien og Grand Canyon i USA.

Stevns Klint er i geologisk sammenhæng meget unik, fordi der midt i klintens limsten findes et tyndt lag mørk ler, som rummer historien om den asteroide, der for 66 millioner år siden ramte jorden og slog halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, ihjel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem, og dyre- og plantelivet har udviklet sig mangfoldigt. Flere end 10.000 dyre- og plantearter lever her, og millioner af trækfugle benytter Vadehavet som en uundværlig station for mellemlanding og proviantering.

International anerkendelse

I Danmarks Naturfredningsforening er natur- og plandirektør Michael Leth Jess stolt af, at noget af vores fineste natur på den måde får international anerkendelse. Han minder om, at der er meget natur, som vi tager for givet herhjemme, men som ikke findes tilsvarende andre steder i verden.

- Det er fantastisk, at to danske områder prises for deres høje værdi og optages på så fornem en liste. Men vi skal også huske, at det er fordi, vi har passet på dem. Der er meget anden naturrigdom i Danmark, som i international sammenhæng er helt unik og en del af vores fælles arv, og det skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at beskytte, siger Michael Leth Jess i en meddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening.

Naturens superliga

Med udnævnelsen af Vadehavet rykker den sydvestjyske perle helt op i verdens natur-superliga, lyder det fra miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Det er første gang, at danske naturområder bliver udnævnt til verdensarv. Kvalitetsstemplet som verdensarv kan gøre Vadehavet til en grøn turistmagnet for hele verden, og sammen med Tyskland og Holland kan vi nu markedsføre Vadehavet som en helt unik naturoplevelse verden over, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.