Abonnementsartikel

Som boligejer eller boligsøgende kan varmepumpemarkedet være svært at navigere i. Derfor har Energistyrelsen sammensat en liste over de mest energieffektive varmepumper på det danske marked. Varmepumperne på listen overholder alle lovkrav, og deres ydelse og effektivitet er bekræftet af et uafhængigt testlaboratorium. Som privatforbruger har man altså mulighed for at sortere varmepumperne efter ydelse og på den måde finde frem til en varmepumpe, som svarer til individuelle behov.

- Når boligejere vælger en varmepumpe frem for en mere traditionel opvarmningskilde, er der tale om en langsigtet investering, som over tid vil tjene sig selv ind i kraft af en lavere varmeregning. Men man træffer også et valg, som kan øge boligens værdi i kraft af en bedre energimærkning. Og så kan man i tilgift glæde sig over, at man også sparer på naturens ressourcer, siger Jens Bredning, direktør hos Bosch Termoteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Individuel vurdering

Han finder det helt naturligt, at boliginteresserede ser på beløbet i bunden af varmeregningen, når de skal vurdere boligens varmekilde, men helt så enkelt er det desværre ikke:

- Det kræver en individuel vurdering af den enkelte bolig at finde den rette opvarmningsmetode. Men varmepumper er en af de løsninger, som kan give størst besparelser, hvis man udskifter et gammelt oliefyr - faktisk helt op til 13.254 kroner kan der spares årligt ved at vælge den mest energieffektive luft/vand varmepumpe, siger Jens Bredning med henvisning til Energistyrelsens beregning.

Forskel på varmepumper

Beregningen er foretaget den 5. januar 2015 og med udgangspunkt i forskellen mellem den mest energieffektive luft/vand varmepumpe på Energistyrelsens varmepumpeliste, Bosch Compress 6000 AW og de mindre energieffektive varmepumper på listen.

Der er taget udgangspunkt i en eksisterende bolig med et brutto olieforbrug på 2.600 liter årligt. Årsvirkningsgrad på oliekedlen er 80 procent. Olieprisen sat til ni kroner pr. liter, mens elprisen er sat til 1,68 kr. (2,20 kr. fratrukket 0,52 kr. i reduceret elafgift).

Nye krav til varmekilder

For boligsøgende og boligejere, der spekulerer i, hvordan man opvarmer sin bolig klogest muligt, giver det god mening at orientere sig om de nye EU-regler om energimærkning af varmekilder, som træder i kraft pr. september 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at nedbringe produkters energiforbrug stiller EU krav - de såkaldte ecodesign-krav - så de mindst energieffektive produkter bliver fjernet fra markedet. Det vil sige, at alle gaskedler, varmepumper og varmeløsninger i det hele taget skal opfylde de tekniske krav fra EU. Mærkningen skal gøre det lettere for slutbrugeren at sammenligne produkter og vælge det rigtige ud fra mærkningen - ligesom man kender det fra vaskemaskiner og køleskabe i dag.

Link til Energistyrelsens varmepumpeliste.

Læs mere om ecodesign-ordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

Godt for miljøet og pengepungen

Varmepumper fungerer ved at flytte energi fra et lavere temperaturniveau - altså omgivelserne - til et højere temperaturniveau, som typisk vil være husets opvarmningssystem. Dette sker ved, at et kølemiddel skiftevis fordampes og kondenseres.

Processen er identisk med den, der foregår i et køleskab, men med en varmepumpe føres der energi ind i bygningen, hvor der i et køleskab føres energi ud af skabet. Ved at anvende naturens egne dynamiske effekter sparer man altså mange ressourcer i forhold til de gammeldags opvarmningsmetoder som f.eks. elvarme eller oliefyr.

jf