Abonnementsartikel

Hvis du går rundt og drømmer om at få din egen skov, din helt egen natur, som du selv har designet, så er det nu, du skal slå til. Et lille hjørne af den nye landbrugspakke indeholder nemlig penge for skovrejsning. Tidligere har man som udgangspunkt kun kunnet få tilskud til store arealer, men nu er grænsen fast sat ned til to hektar. Og det har medført en stærk stigning i interessen fra blandt andet landets fritidsbrug.

- Tidligere kunne man kun som hovedregel kun fået tilskud til minimum fem hektar. Det er nu nedsat til to hektar, og vi har fået rigtig mange henvendelser fra især fritidsbrug, fortæller skovfoged Peter Kjøngerskov, Naturplant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interessant for fritidslandbrug

Naturplant, der er en afdeling af firmaet Forstplant, har speciale i salg og gennemførsel af skovrejsninger og biotopforbedrende beplantninger for danske lodsejere, og der er forrygende travlt for tiden.

- Den her mulighed er uhyre interessant for fritidslandbruget. Med den nye ordning kan en lodsejer med eksempelvis fem til syv hektar jord have plads til både et par heste eller kvæg, og samtidig have et stykke unikt natur, siger Peter Kjøngerskov.

Hvis man vil have del i tilskudsordningen for 2016, skal man dog skynde sig, for ansøgningsfrist er den 23. august. Når man det ikke, er der dog ingen grund til at fortvivle, for frem til år 2020 er der årligt sat 35 millioner kroner af til ordningen.

Nyt naturområde

For mange er ordet skovrejsning ukendt, men det dækker i bund og grund over, at man tager et stykke landbrugsjord, renser det ned og bygger en nyt naturområde. Og det kan være til mange forskellige formål.

- Nogle vil have et sted at ride, andre vil have et sted at gå på jagt, siger Peter Kjøngerskov, der har arbejdet med skovrejsning i 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når beslutningen er truffet, går Peter Kjøngerskov i gang med at planlægge det nye naturområde. Og det er ikke en tilfældig skov, man får.

- Når vi planlægger, tager vi udgangspunkt i området, både geografisk og historisk, så vi får bundet naturens fortid sammen med nutiden, siger Peter Kjøngerskov, som understreger, at kunden selvfølgelig er med under hele planlægningen.

Gevinst fra dag 1

Herefter skal jorden klargøres og bearbejdes. Der bliver lavet en tilplantningsplan ud fra, hvad der passer bedst ind i de ønsker, kunden har, og de muligheder området giver. Og i modsætning til, hvad man umiddelbart skulle tro, så går det hurtigt med at få resultaternes at se.

- Der er gevinst fra dag 1. Stedet går fra at være decideret landbrug til at være natur. Med det samme bliver der tiltrukket nyt dyreliv. Nye insektarter, nye fuglearter, det bliver simpelthen bedre dag for dag, fortæller en Peter Kjøngerskov entusiatisk.

Efter fire vækstsæsoner er skoven typisk vokset så meget, at træerne når over hovedhøjde, og man har en rigtig fin fornemmelse af den skov og natur, der er på vej. Efter 10 år er man den lykkelige ejer af en ny skov, der ikke kun er en naturmæssig berigelse, men for mange også er en investering, der kan vise sig at være uvurderlig, den dag man eventuelt skal sælge.