Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtog sidste år 224 henvendelser fra borgere, der mente at have spottet en svane, der var frosset fast i isen

Knopsvaner flyver ikke nødvendigvis sydpå om efteråret. De fleste danske knopsvaner bliver i Danmark og får selskab af tusinder af knopsvaner fra landene omkring os. Danske fjorde og kyster er nemlig et fantastisk godt sted at tilbringe vinteren, hvis man er knopsvane. Også de fleste danske knopsvaner søger ud til fjorde og kyster om vinteren, hvor de holder til i flokke og lever af vandplanter. Ikke alle knopsvaner opsøger dog fjorde og kyster, så når frosten rammer, er der stadig mange i søer og moser. Derfor får Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 henvendelser fra bekymrede borger, der mener, at de har spottet en svane, der er frosset fast i den lokale sø.

Markant stigning

Siden 2015 er antallet af henvendelser om svaner, der synes frosset fast i isen, steget markant, og med 224 henvendelser blev 2018 året med hidtil flest henvendelser. Men sunde svaner fryser aldrig fast. De forholder sig i ro for at spare på energien i den kolde vinter. Derfor kan de let blive forstyrret af mennesker:

- Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det meget vigtigt ikke at forstyrre den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere, og der er bedre adgang til maden under isen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skubber sig henover isen

Knopsvanen er dårligt gående, da den er bygget til at flyde og svømme. Derfor er det bestemt ikke nemmere for svanen at gå, hvis det foregår på glat is.

- Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet. Den er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber den sig vej over isen, forklarer Michael Carlsen.

En svane fryser kun fast, hvis den er meget svækket af andre årsager end frost. Er man fortsat meget bekymret for, om en svane er i nød, så bør man ringe til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 samt sende et billede af svanen til vagtcentralen. Ud fra dette vil rådgiverne vurdere, hvorvidt svanen er i nød.