Lyt til artiklen:

Varm påske kickstarter pollenplage med rekordtal

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Abonnementsartikel

Høje temperaturer hen over påsken betød af en af de helt store pollenplager, birken, lørdag meldte sin ankomst - hele 10 dage tidligere end gennemsnitligt og med højere marts-tal end nogensinde målt før:

- Midt i sidste uge havde pollentallet ikke været over 1 for birk, men så steg det til over 100 i weekenden - hvilket er helt oppe i det røde felt for birkepollen. Så højt et pollental for birk har vi aldrig før målt i marts, siger biolog hos Astma-Allergi Danmarks pollentælling, Sidsel Damsbo Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun peger på den store temperaturstigning hen over påsken, hvor temperaturen søndag var oppe på 13 grader i København, som årsagen. Vejret mandag og tirsdag har dog givet et kortvarigt helle for personer med allergi over for birkepollen, fortsætter hun:

- Regnen har formentlig vasket mange af pollenkornene ud af luften, og dermed sænket den overordnede mængde af pollen. Men får vi det forventede ophold i regnen onsdag, kan tallet dog blive rigtig højt igen, siger Sidsel Damsbo Andersen.

Følg med i målinger

Alt i alt giver både den usædvanlige sæsonstart for birk og de ligeledes høje tal for el og hassel endnu større anledning til at følge med i de daglige pollenmålinger, lyder opfordringen fra biologen:

- Vi ser normalt en toårs-trend for træerne: et år med høj pollenmængde efterfølges af et år med lav mængde. Sådan har det dog ikke været med de første træpollen i år, og det tyder på, at vi går en uforudsigelig sæson i møde - i hvert fald for birken.

Du kan finde dagens pollental for birk, græs, el osv. samt en femdøgns-pollenprognose i Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan også være astma

Har du symptomer på pollenallergi, også kaldet for høfeber, er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte udredning for de symptomer, du oplever, så du kan blive behandlet effektivt.

Symptomerne er typisk løbende næse, træthed og røde øjne. Men har du også hoste og vejrtrækningsbesvær, er der en vis sandsynlighed for, at du samtidig med høfeberen også er plaget af ubehandlet astma

Cirka 30 procent af alle med høfeber har astma, og hele 70 procent af alle med astma har også høfeber, og de to sygdomme er altså tæt forbundet. Nogle læger mener endda, at ligheden mellem de to er så stor, at de er udtryk for den samme underliggende sygdom. Men behandlingen er ikke nødvendigvis den samme.

Derfor er det vigtigt, at du holder øje med symptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær, som kan indikere, at du har astma.

Du kan læse mere her.