Abonnementsartikel

En ny og helt særlig bruseløsning har set dagens lys. Det er et højteknologisk system, som kan analysere, rense og recirkulere vandet, så man sparer både vand og energi. Opfindelsen er svensk - men afløbet, der fuldender hele systemet, er dansk.

Vandmangel er en af nutidens mest alvorlige og omfangsrige problematikker. Det anslås ifølge FN, at manglen på den livsvigtige ressource påvirker mere end 40 procent af jordens befolkning. Derfor er der al mulig grund til, at rent vand og sanitet er på listen over FN's 17 Verdensmål.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Spørgsmålet er så, hvordan man løser udfordringen. Hos det svenske firma Orbital kommer man nu med et bud på én løsning. Det er et brusesystem, som genbruger vandet og hægter sig på fire af de 17 verdensmål. Systemet går under navnet Oas - Orbital Systems, og ifølge producenten sparer det op til 90 procent vand og 80 procent energi.

- I løbet af de seneste år har vi arbejdet intensivt på at udvikle et brusesystem, som genbruger mest muligt vand med det laveste energiforbrug. I den vestlige verden er brusebade nemlig den største årsag til vandspild, hvor brusevand udgør ca. 60 procent af en husholdnings samlede vandforbrug. Det er på ingen måde godt for klimaet, og samtidig er det helt grotekst, når man i andre dele af verden virkelig lider under vandmangel, fortæller Kim Andersson, som er teknisk salgsdirektør hos Orbital.

Dansk linjeafløb

Systemet fungerer ved, at det vand, der løber ned i afløbet, bliver målt af sensorer 20 gange i sekundet. På den måde afgøres det, hvor stor en del af vandet man kan genbruge:

- Det hele foregår i en boks, som sidder enten i eller udenpå væggen. Sæben bliver filtreret fra og ledt til kloakken, mens det genbrugelige vand ryger gennem et mikronfilter, der fjerner partikler ned til én mikron. Derefter passerer vandet gennem et UV-behandlingssystem, hvor bakterierne slås ihjel. Normalt ryger vandet direkte i kloakken, men her recirkulerer størstedelen af de livsvigtige dråber, fortæller Kim Andersson.

Systemet er opfundet af svenske Mehrdad Mahdjoubi, der har startet Orbital Systems, men har også et dansk indslag, idet afløbet er fra Unidrain.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var vigtigt for os at udvikle en løsning, hvor afløb og teknologi var skilt ad. Og her kom Unidrain og deres linjeafløb ind i billedet for to år siden. Unidrain kan nemlig leve op til kravene om et 100 procent specialfremstillet afløb, hvor alt er tilpasset sensorerne, og hvor afløbet er lavet i specialmål. Vi har justeret ned til mindste millimeter for et optimalt resultat ? blandt andet med specialflanger, der leder op til rensningsmekanismen, siger Kim Andersson.

Samarbejdet mellem danske Unidrain og Orbital har med andre ord været altafgørende for den færdige løsning, der nu er lanceret på det danske marked.

Hotelgæster genbruger vandet

Et af de steder, hvor man allerede er godt i gang med at rense og genbruge vandet, er hotel Axel Guldsmeden i indre København. Her er der med stor succes blevet installeret otte brusesystemer, som ifølge tests fra sidste sommer har ført til en vandbesparelse på 56.000 liter vand i løbet af tre måneder:

- Fordelene står i kø med brusesystemerne. Vi sparer ikke kun en masse vand, men også en masse elektricitet. Samtidig sikrer vi et stabilt vandtryk og de rette temperaturer, hvilket giver glade gæster. Og så har vi regnet ud, at systemet tjener sig selv hjem på under tre år. Det er virkelig en fordelagtig løsning, lyder det fra Kirsten Aggersborg, PR- og kommunikationsansvarlig hos Guldsmeden Hotels.

Det minimalistiske linjeafløb giver samtidig et æstetisk pænt resultat, som emmer af skandinavisk design. Og nu er det hensigten, at den nordiske opfindelse skal udbredes til større dele af verden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever en stor efterspørgsel på løsningen, og ventelisten er allerede lang. Særligt i Tyskland er man meget langt fremme, når det kommer til bæredygtige løsninger som denne. Men også Frankrig og USA følger godt trop. Vi leverer både til privat og kommercielt brug, siger Kim Andersson.