Abonnementsartikel

Din hun er ikke så gammel som du tror. Langt de fleste af os bruger den gamle 7-års regel, når vi gætter på, hvor gammel vores hund er i forhold til menneskeår. Det vil sige, at indtil nu har vi troet, at når hunden for eksempel var to år gammel, så svarede det til 14 år i menneskeår.

Det har et hold forskere i genetik fra University of California i San Diego fundet ud af. Forskerne har fokuseret på en metode, der hedder methylering, der beskriver de kemiske ændringer i dyr og menneskers DNAm som sker med alderen. Forkerne har valgt at kalde det "nye ur" for det epigenetiske ur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Jyllands-Posten, der citerer en af forskerne, Trey Idekers, interview med radiostationen NPR, udtaler Trey Ideker:

"Dna ændrer sig ikke, men disse kemiske mærker ændrer sig med alderen. Det er basalt set som en rynke på dit kromosomsæt. De forandrer sig på en meget forudsigelig måde, og det mønster kan du bruge til at læse alderen."

Yngre hunde bliver ældre

Kort fortalt betyder den nye regnemetode, at et menneskeår i stedet svarer til omkring 30 år gammel. To år er cirka 42 år, og en hund på fire år er omkring 53 år, mens en niårig befinder sig midt i 60-årsalderen.

Så med andre ord: Din unge hund er formentlig en del ældre end du tror, mens den gamle hund måske er lidt yngre.