Abonnementsartikel

Det, der begyndte som en fælles drøm om en 170 km lang afmærket vandrerute langs Danmarks længste å, Gudenåen, er tættere på målet.

Alle otte Gudenå-kommuner har siden 2012 været i gang med at renovere delstrækninger af det samlede projekt, og nu præsenterer de en ny vision og helhedsplan de sidste kilometer af vandrestien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vision og helhedsplanen for GudenåStien er skabt i et samarbejde mellem projekt OplevGudenaa, der er støttet af Nordea-fonden og har Naturstyrelsen som projektejer, Gudenåsamarbejdet og de otte kommuner langs Gudenåen (Vejle, Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Viborg og Randers).

- GudenåStien har potentiale til at blive en af landets mest kendte og benyttede vandreruter. Det meste af stien er der allerede, og mange af de ønskede faciliteter findes i forvejen. Nu mangler vi bare at lukke hullerne i god dialog med lodsejerne for at få fastlagt det helt rigtige forløb, siger Knud Erik Hesselbjerg, projektleder i Naturstyrelsen, der er ansvarlig for projekt OplevGudenaa.

Unik oplevelse

På vandrestien vil man helt unikt kunne opleve Gudenåen fra den pibler ud som kilde i Tinnet Krat, til den som en flod løber ud i Randers Fjord. Undervejs falder Gudenåen næsten 75 højdemeter til havet og gennemløber et af landets mest varierede istidslandskaber.

I helhedsplanen kan man se, hvilke strækninger der mangler på GudenåStien, hvilke faciliteter der allerede eksisterer i landskabet, hvilke nye faciliteter der ønskes, og hvilken formidling der skal til, for at brugerne kan finde fra kilde til fjord.

- Vi har en plan. Nu skal den bare realiseres. Helhedsplanen for GudenåStien giver et overblik over, hvor det giver bedst mening at intensivere indsatsen og håbet er, at den kan inspirere og motivere til, at vi i fællesskab med kommuner, lodsejere og interesserede fonde, kan få vandreruten finansieret og gennemført, siger Knud Erik Hesselbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udforsk Gudenåen til fods

Renoveringen af den historiske træksti langs Gudenåen fra Silkeborg til Kongensbro blev officielt indviet sidste år og er en vigtig del af GudenåStien. Den nye strækning byder blandt andet på Danmarks længste boardwalk.