Abonnementsartikel

Den grønne omstilling ruller for tiden ud over land og by, fra hus til hus. Mange mennesker viser interesse for at forene det nyttige med det behagelige. En meget konkret måde at bidrage til den klimavenlige omstilling er ved at skifte olie- eller gasfyret ud og erstatte det med en luft til vand varmepumpe.

Det skriver energiselskabet SEF i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis energien til varmepumpen kommer fra vedvarende elektricitet, bidrager man for alvor til at bedre klimaets vilkår. Fordelen ved en varmepumpe er en meget mere effektiv udnyttelse af energien samtidig med, at den udleder betydeligt mindre CO2 end eksempelvis et oliefyr. Et oliefyr udleder ca. 5.600 kg. CO2 om året mens en varmepumpe kun udleder 1.700 kg (kilde: Energistyrelsens på SparEnergi.dk).

Rationel anvendelse af energi

For energiselskabet SEF er det altafgørende at medvirke til rationel anvendelse af energi og bidrage til at forebygge klimaændringerne. Derfor er selskabet i gang med at opruste inden for klimavenlige varmepumper, og til det formål har SEF oprettet et nyt forretningsområde, der tager sig af at udbrede varme med effektiv udnyttelse af el.

Løsningen med varme på abonnement, der under navnet SEF Nærvarme så dagens lys i det sydfynske, tilbydes nu til hele Danmark under det nye navn Nærvarme Danmark A/S.

Nærvarme Danmark tilbyder at installere en varmepumpe og levere varme på abonnement. Dermed slipper brugeren for en stor investering og alt arbejdet med at holde boligen varm. I stedet er der tale om opstartsomkostninger på 7.500 kr. mod normalt omkring 100.000 kr.

Herefter betaler man et fast månedligt abonnement, som inkluderer alle eftersyn og eventuelle reparationer. Varmepumper fra Nærvarme Danmark benytter altid strøm fra vindmøller, når aftalen inkluderer el. Det gør klimaregnskabet med abonnementsløsningen endnu bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første 100 varmepumper er sat op!

- Med oprettelsen af Nærvarme Danmark er det ikke blot private boligejere, som kan få glæde af varmepumper på abonnement til deres opvarmning. Muligheden gælder også boligforeninger, foreninger, institutioner, kommuner og erhverv, siger Helle Damm-Henrichsen, chef for Nærvarme Danmark.

- Det nye firma er kommet godt fra start, og de første 100 anlæg er installeret. Og lykkeligvis med mange gode referencer fra kunderne, siger hun.

Stor CO2-besparelse

De første 100 installationer gør allerede meget godt for klimaet. Når man skifter et oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe, sparer man ifølge energiselskabet klimaet for ca. 60.000 kg. CO2 set over varmepumpens forventede levetid på 15 år (kilde: baseret på Energistyrelsens beregninger på SparEnergi.dk).

60 tons CO2 svarer til, at en person flyver 213 gange mellem København og Barcelona (kilde: flightemissionmap.org) eller til ca. 180.000 dåseøl (Kilde: Concitos CO2NTANT).

Ved at udskifte 100 oliefyr til varmepumper bliver klimaet skånet for CO2-udledning, der svarer til mere end 21.300 flyveture mellem København og Barcelona eller i alt 18.000.000 dåseøl. Det nytter noget at ændre varmekilde og vaner, og konceptet gør det tilgængeligt for flere, fordi man slipper for investeringen, alt arbejdet og teknikken.