Abonnementsartikel

Det hamrer, dunker og banker. Vi kender alle sammen den ubehagelige følelse af tandpine, når bakterierne har taget overhånd. Men mange glemmer, at dyrene kan være plagede af tandpine på samme måde, som vi mennesker kan.

Op mod 85 procent af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Tandsten er ikke i sig selv en sygdom, men det kan føre til lidelser, som hunden kan blive meget syg af, hvis ejeren ikke agerer på advarselstegnene i tide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hunden kan udvikle tandkødsbetændelse og tabe en eller flere tænder. Hvis betændelsen ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til dyrets indre organer, og her bliver det alvorligt, siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Skulle det ske, vil bakterierne typisk brede sig til hundens hjerteklapper, nyrer og lunger og skabe funktionsforstyrrelser. Befinder hunden sig først i sådan en tilstand, vil sygdommen næsten være umulig at behandle.

Børst hundens tænder

Hundeejere kan undgå en dyr tandlægeregning og en række ubehagelige skrækscenarier om fremtidige sygdomme ved simpel rengøring af hundens mund.

- Hundeejerens indsats er afgørende for, om tandbørstningen lykkes. Jo tidligere man vænner sin hund til tandbørstning, jo bedre. Man gør både sig selv og hunden en stor tjeneste ved at starte stille og roligt, allerede mens hunden er hvalp, da det så vil blive nemmere at gøre i fremtiden, og man forebygger sygdomme, siger Mogens Brix, dyrlæge i Agria Dyreforsikring. Her giver han hundeejere seks råd til god mundhygiejne hos deres hund.