Lyt til artiklen:

Kvalitet betaler sig

00:00
Hastighed: ???x
03:17

Abonnementsartikel

Alle med træpillefyr ved, at der er nogle fundamentale ting, der skal være i orden for at få det maksimale ud af fyret. Indstillingerne skal være korrekte, fyret skal rengøres med mellemrum - og så er der træpillerne.

De to sidste elementer hænger uløseligt sammen, for jo dårligere træpillerne er, desto mere skal der rengøres. Og hvis man ikke rengør jævnligt, så falder fyrets effektivitet hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop vurderingen af træpillernes kvalitet kan være lidt af en jungle at komme igennem. Der er meget lidt lovgivning på området. Faktisk så lidt, at der ifølge Teknologisk Institut kun findes den såkaldte Biomassebekendtgørelse, der siger, at træpiller kun må fremstilles af rent træ uden forurening af nogen art, men der tillades dog op til 1 procent limrester.

Det vil med andre ord sige, at der ikke er krav til vandindhold, askeindhold eller træpillernes brændværdi.

rich-media-2
Tjek pillerne for støv og smuld, hvis det er muligt. Foto: Colourbox.

Mange certificeringer

Til gengæld findes der en del certificeringer, man kan henholde sig til. Det er eksempelvis ENplus, DINplus, EN/ISO 17225-2 og Svanemærkning, og er man interesseret i bæredygtigt og ansvarligt skovbrug, skal man kigge efter mærkerne EUTR, PEFC, FSC og SBP.

Og så er det en god ide at tjekke, om pillerne er undersøgt på Teknologisk institut, hvilket en del danske leverandører gør.

Men hvad skal man så kigge efter?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg sender tilbud på pillefyr ud, så sender jeg nogle specifikationer på træpiller med, som vi har fra fabrikken. Vi anbefaler et maksimum askeindhold på 0,5 procent og et støvindhold på højest 2,3 procent. Derudover skal man kigge på, hvad der står på posen med hensyn til energiindhold. En gennemsnitlig pille ligger på 4.900 KCAL/Kg, siger Leif Kristoffersen fra Scanboiler Varmeteknik, der blandt andet forhandler de kendte pillefyr fra Fröhling.

Stor forskel på piller

Udfordringen kan være, at det jo ikke er hver enkelt sæk, der bliver testet, så det for eksempel kan være svært at se pillesmuld, før man har prøvet dem. Man kan dog også bruge sine øjne, især hvis poserne er klare.

- Der kan godt være stor forskel på de piller, der er på det danske marked. Vi har lige set en levering med plastic i, og sidste år havde vi en kunde, der normalt kunne køre en fire til seks uger uden at tømme askebeholderen, og pludselig kunne fyret kun køre en uge, fortæller Leif Kristoffersen.

Og ifølge Leif Kristoffersen kan det helt klart betale sig at betale sig at give lidt mere for pillerne.

- Vi har en kunde, der var gået sammen med nogle andre om at købe en større sending træpiller. Men han fik problemer med slagger og meget aske. Så valgte han at give lidt mere for de næste piller, og hans udgifter blev ikke større. Han brugte bare færre piller. Så slutresultatet blev det samme, men han slap for problemerne, siger han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For ligesom med så meget andet, så må man nogle gange acceptere, at kvalitet koster lidt, fordi man får en bedre brændværdi.

Endelig er træpillernes oprindelse vigtig. Hvis de for eksempel er lavet af friskt kernetræ fra et savværk, så virker det lovende. Dels fordi brændværdien ofte er god, men også fordi, transporttiden typisk er kort, hvilket forbedrer pillernes CO2-aftryk.

rich-media-5
Har du behov for et større lager end 4 kubikmeter, skal alt over 4 kubikmeter placeres i et andet rum end der, hvor fyret står. Foto: Pixabay.