Lyt til artiklen:

Dyr erstatter maskinerne

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Det er svært ikke at blive begejstret, når man går rundt i Svanninge Bakker på Sydfyn. Det berømte naturområde tiltrækker hvert år over 300.000 besøgende, som kan glæde sig over det bugtende terræn med de fantastiske udsigter.

Og nu kan man ud over den smukke natur også møde masser af dyr. Naturstyrelsen, der ejer cirka 115 hektarer af områder, som er det eneste område på Fyn, der er en del af Danmarks Naturkanon, har foreløbig udsat omkring knap 40 stykker Gallowaykvæg og 50 får. Og nu får de mange dyr besøg af omkring 100 geder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ud over græs skal fårene også tage sig af gyvel og brombær. Foto: Bo Andersen

Hård kamp

Tilsammen skal dyrene tage sig af naturplejen og afløse de maskiner, der indtil nu har kæmpet en hård kamp mod den utæmmelige natur.

- Naturstyrelsen har lavet en aftale med en dyrholder om at forsøge at afgræsse med nogle forskellige dyr. Galloway-kvæget skal spise græsset og de høje urter, og så skal de tage en smule birkeopvækst og elletræer, fortæller biolog Kasper Skjærlund fra Naturstyrelsen Fyn.

- Fårene gør lidt det samme, men derudover tager de også gyvel og brombær. Og snart kommer så gederne, der skal fungere som en slags kratryddere, så de tager sig mest af buske og træer, siger han.

rich-media-3
Galloway-kvæget skal spise græsset og de høje urter. Privatfoto.

Masser af gyvel

Udfordringen i Svanninge Bakker er den voldsomme vækst af gyvel, brombær og birketræer. Især gyvlen og birketræerne danner tætte krat, der skygger for de laverevoksende og sjældne overdrevsplanter som gulaks, timian og tjærenellike.

- I det helt tætte krat, kan gederne sikkert kun lave nogle stier, så der er man fortsat nødt til at skulle ud med maskinkraft. Men planen er selvfølgelig at spare på nogle af de mange timer, der er blevet brugt herude på rydning. Og så er der de stejle skråninger, hvor maskinerne slet ikke kan komme til. Men det kan gederne, siger Kasper Skjærlund under en rundtur i de stejle bakker

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke nok at klippe

Tidligere har man slået gyvlen med maskiner, men udfordringen er, at gyvel skyder fra roden, så det hjælper ikke bare at slå det med en klipper. Det kommer simpelthen bare tilbage igen.

Det var egentlig planen at entrere med lokale gedeavlere, men det viste sig, at der ikke var nogen i området, der havde geder nok, så i stedet måtte man søge længere væk for at finde en dyrholder, der kan levere op til 200 geder og se efter dem.

Gederne er en krydsningsrace, der er hårdfør nok til at kunne gå ude hele året. Og i det store naturområde er der masser af både vand og mad til at holde dem kørende, ligesom der er bygget læskure til de mange dyr.