Lyt til artiklen:

Skestork fra Nibe holdt jul i Mauretanien

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Kort før jul fik en hollandsk fugleforsker øje på en skestork med dansk ringmærke i en nationalpark i Mauretanien i Vestafrika. Fuglen gik og søgte føde i et vådområde sammen med andre skestorke, og den så ud til at have det fint, og forskeren var hurtig til at aflæse nummeret på fuglens grønne ringmærke.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skestorken viste sig at være ringmærket af frivillige for Statens Naturhistoriske Museum i en skestorkekoloni i Nibe Bredning den 28. juni 2013. Den samme fugl er set tre vintre i Senegal, men det er første gang, den er observeret i Mauretanien, oplyser museets Ringmærkningsadministration.

- Ringmærkning giver os unik viden både om fuglenes biologi, om deres trækruter og om udviklingen i bestandene, og derfor har Miljøstyrelsen siden 1998 samarbejdet med Statens Naturhistoriske Museum om ringmærkning, forklarer biolog Natasja Lykke Corfixen fra Miljøstyrelsens enhed fra Arter og Naturbeskyttelse.
- Den viden, vi får via ringmærkningen, er vigtig i forhold til forvaltningen af fuglebestandene, ikke mindst når det gælder nye arter i Danmark som skestorken.

Skestorken er ikke en stork

Trods navnet er skestorken slet ikke en stork. Den tilhører ibisfamilien, og er indtil videre den eneste fra denne gruppe af hovedsageligt tropiske fugle, som yngler i Danmark. Derfor har Statens Naturhistoriske Museum gjort det til et særligt projekt at ringmærke skestorke med det formål at belyse artens indvandring, trækruter, overvintringsområder og evne til at overleve.

Projektet begyndte i 2003 og ved udgangen af 2023 havde museets frivillige ringmærkere mærket i alt 637 skestorke. Det har resulteret i 2.700 genmeldinger fra 14 forskellige lande.

Især entusiastiske ringaflæsere i Tyskland, Frankrig og Spanien har bidraget med rigtig mange aflæsninger. Fra Danmark er der dog kun registreret 323 genfund af skestorke, og museet opfordrer derfor danske fuglekiggere til at indrapportere, hvis de ser skestorke i Danmark med grøn ring om benet. Det er især om foråret man skal være på udkig, når fuglene vender tilbage fra de sydlige himmelstrøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når du finder en ringmærket fugl

Hvis du finder en ringmærket fugl, kan du indrapportere ringnummeret, sted og dato til Ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum.