Lyt til artiklen:

Sød sejr i sigte for danske biavlere

00:00
Hastighed: ???x
03:08

Abonnementsartikel

BRUXELLES:

Der blev serveret gode nyheder til danske biavlere, da EU's landbrugsministre mødtes tidligere på ugen. Her blev det nemlig annonceret, at Kommissionen vil komme med ændringer til det såkaldte honningdirektiv, så det fremover specifikt skal stå på honningen, hvilket land eller - i tilfælde af blandede honningtyper - hvilke lande, den kommer fra.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ifølge de nuværende regler skal honningens geografiske oprindelse mærkes på en af tre måder: Kommende fra EU, en blanding mellem EU og tredjelande eller kommende fra tredjelande. Uden at nævne lande. Og det er en ulempe for danske biavlere, der gerne vil sælge sig på at være danske.

- Vi har kæmpet for ændringen. Vores medlemmer er udfordret af import af billig honning fra tredjelande. Og selvom forbrugerne helst vil købe dansk honning, er det for svært for dem at skille tilbuddene præcist nok ad, som reglerne er nu. Vi har foreslået, at man skal angive alle lande præcist. Ellers kan vi ikke konkurrere, siger Rune Havgaard Sørensen, sekretariatsleder, Danmarks Biavlerforenning.

Pointen med at forbrugerne gerne vil købe lokalt produceret honning, men har brug for at blive taget bedre i hånden, har givet politisk genlyd.

- Vi kan være stolte af den gode danske honning, der bliver produceret. Og jeg tror faktisk, at mange af os gerne vil købe dansk honning, når vi står med indkøbskurven i hånden, siger Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Kommissionens løfte betyder, at producenter som de danske efter flere års forsøg endelig er lykkedes med at få politikerne til at skride til handling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når de danske honningproducenter så samtidig efterlyser en tydeligere oprindelsesmærkning, så spidser jeg ører. De kan få en merværdi ud af deres honning, og det giver bare rigtig god mening, at man kan se på honningen, hvor den er fra. Derfor støtter jeg fuldt og fast op om, at reglerne ændres, så alle oprindelseslande angives for den honning, der bruges i honningblandinger, siger Rasmus Prehn.

Også godt for landmænd

Ifølge Dansk Biavlerforening kommer ændringerne på et vigtigt tidspunkt, fordi mange større avlere må lukke på grund af konkurrence fra billigere, udenlandsk honning.

Det er ikke kun et problem for erhvervets eksistens i Danmark men også for landmændene, der lejer bier til bestøvning og derfor er afhængig af adgang til større biavlere med flere bifamilier. Antallet af bifamilier varierer fra afgrøde til afgrøde, men for de fleste afgrøder ligger det mellem to og fire bifamilier per hektar.

- Landmænd, der er frøavlere, lejer bifamilier fra biavlere. Der skal man typisk have to til fire bifamilier per hektar. Mange af dem vil komme til at mangle bier, hvis vi mister de store biavlere forklarer Rune Havgaard Sørensen.

Det er endnu uklart, hvornår Kommissionen formelt vil komme med bud på ændringer til direktivet. Men bred opbakning til forslaget fra EU's landbrugsministre giver håb om hurtige resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er rigtig glad for, at så mange lande nu er ombord. Jeg presser på for at få sat farten op, så vi hurtigst muligt kan finde en løsning, siger Rasmus Prehn.