Lyt til artiklen:

Muskuløs minitraktor

00:00
Hastighed: ???x
04:26

Abonnementsartikel

Lige nu kan man kun finde én eneste udgave af et helt nyt traktormærke i Danmark. Den står på Fritidsmarkedets testmark i det sydfynske.

Men om kort tid lander endnu 24 modeller, og står det til importør ONJ Tractors, så varer det ikke længe før de alle kører rundt i det ganske land.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Der er tale om en helt ny traktor herhjemme. Den hedder Tafe (Tractors and Farm Equipment Limited) og har modelnummer 6028 M. Den kommer fra Indien, og hvis man er lidt betænkelig ved navnet Tafe, så bliver man måske beroliget, når det går op for én, at der i virkeligheden er tale om en Massey-Ferguson.

Tafe 6028 produceres nemlig i byen Chennai, hvor man siden 60'erne har produceret Massey-Ferguson traktorer til hele verden.

rich-media-3
Motoren i den nye Tafe 2068 M er et Mitsubishi dieselmotor, der selvfølgelig lever op til alle Stage 5 miljøkrav. Foto: Bo Andersen.

Minitraktor

Den nye traktor er en minitraktor, og den kommer med en 2-cylindret Mitsubishi dieselmotor på 25HK. Den har firhjulstræk, servostyring og differentialespærre.

Den har mekanisk gear, tre køreindstillinger, L, M og H, og med tre fremadgående og et bakgear, er der i alt ni gear frem og tre tilbage.

Løftekapaciteten er på 739 kilo, og endelig er der PTO med henholdsvis 540 og 750 omdrejninger i minuttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nok om specifikationer, for vi har, som nævnt, fået lov at afprøve den lille og kompakte traktor, forsynet med en frontlæsser/skovl foran og en slagsklipper bagpå.

Tafe 6028 M er den mindste traktor, vi her på FriGear nogensinde har haft i hænderne, så det overraskede en del, at den viste sig at være den absolut nemmest at stige om bord i. Gearstangen er placeret, så den ikke sidder i vejen, og det gør det nemt at komme hurtigt på og af.

Selv om testpiloten er en velvoksen mand på over 180 centimeter, er der rigeligt med plads i førersædet, der både er behageligt affjedret og blødt. Der er plads til de lange ben, og servostyringen gør kørsel, selv i trange områder, til en absolut fornøjelse.

rich-media-5
Den lille Tafe kommer med mekanisk gear og tre køreindstillinger. Foto: Bo Andersen

Fat i den lange ende

Det er tydeligt at mærke, at producenten har fat i den lange ende. For eksempel er bakgear og 1. gear placeret lige over hinanden, så det er ualmindeligt nemt at arbejde med skovlen.

Mekanisk gearskifte kan - i vores erfaring - være temmelig træls at have med at gøre, men her fungerer det helt perfekt. For brugere af store traktorer er 25HK nok ikke alverden, men på et mindre landsted, hvor effektivitet og manøvredygtighed er i højsædet, er det aldeles rigeligt, især når kræfterne bruges så effektivt som den lille Tafe er i stand til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rattet er udstyret med en lille styreknop, som vi kender det fra minilæssere, og det er med til yderligere at gøre Tafe hurtig og behagelig at arbejde med.

Selv under arbejdet med skov er udsynet glimrende, og selv om vi sad fast en enkelt gang i den fede fynske muld, så skulle der bare et tråd med hælen på differentialespærren til at komme videre igen.

PTO'en med 540/750 omdrejninger er rigeligt til for eksempel en slagleklipper (540 o/m), der uden problemer håndterede det lange græs på marken.

rich-media-7
Instrumentbrættet er knivskarpt og indeholder alle de nødvendige info. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Tafe 2068 M er først og fremmest en usædvanlig manøvredygtig minitraktor med masser af muskler.

Mindste venderadius er på blot 2,4 meter, hvilket vil sige, at man nemt og snildt kommer frem over alt. Instrumentbrættet er stort og knivskarpt, alle håndtag sidder strategisk korrekt placeret, og den tydeligvis robuste Mitsubishi-motor sørger for at gøre både kørsel og arbejde til en behagelig fornøjelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er den ikke mindst helt fantastisk nem at stige af og på. For nogle vil det måske lyde som en bagatel, men når man i løbet af en hel dags arbejde på en mindre landsted, planteskole eller hestestutteri, hele tiden skal af og på igen, så lærer man at sætte pris på de "små ting".

Og så er den med en tophastighed på 25 km/t en af de hurtigste i sin klasse.

Tafe 2068 M leverer på alle parametre, og herfra skal lyde et stort velkommen til det danske marked.