Abonnementsartikel

Før leen blevet opfundet, og de første jorddyrkere fandt ud af at høste hø af græs, var tørre blade og kviste et vigtigt vinterfoder til husdyrene. Faktisk har man i Norge og Sverige bjærget løvhø helt frem til 2. Verdenskrig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag skal man så langt væk som Balkan-landet Montenegro for at finde en levende tradition for at skære grene til vinterforrådet, men Frank Erichsen - kendt fra tv-serien ?Bonderøven? - vil gerne give løvhøet en renæssance i Danmark.

Han har derfor gravet i gamle beskrivelser af teknikken og eksperimenteret med styning af asketræer på sin egen gård. Frank Erichsens erfaring er, at  det er bedst at bruge grensav eller et skarpt ørenæb i sæsonen for løvhøst, der er fra juli til september. Begynder man før, er der for meget garvesyre i foderet.

 - Når løvet er nogenlunde tørt, kan det køres ind for at tørre færdigt. På grund af grene og kvist bliver stakken aldrig så kompakt, at der er stor fare for varmgang, men man skal være påpasselig. Når så vinteren kommer, fodres løvhø ud som almindeligt hø. En gammel retningslinje hedder én del løvhø til to dele hø, fortæller Frank Erichsen.

Han har fået lavet foderanalyser af løv fra ask, el, lind og elm, og det vidste sig, at løvhø er et rigtigt godt foder med et højt indhold af både mineraler og protein.

I forbindelse med dette års DM i Hø, som afvikles på Landsskuet, holder Frank Erichsen et foredrag om løvhø. Det sker fredag eftermiddag i Landsskuenaturen, hvor der er masser af forskelligt løv til at demonstrere teknikken på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Får i dommerpanelet

Dommerpanelet til DM i Hø, der handler om græshø, består af seks mennesker og en flok får. Menneskedommerne er Frank Erichsen med titel af selvforsyner, Tabita Mortensen, som er vinkender, Frederik Djernæs, mælkeproducent og formand for Frøsalget, Torsten Schmidt, kok og indehaver af Malling og Schmidt, Carl Aage Sørensen, der er Landsskuepladsens gartner, og Thorkild Nissen, kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening.

Menneskedommerne udvælger tre finalister blandt hø-prøverne ud fra kriterier som duft, farve, diversitet og fordøjelighed. Herefter får fåreflokken et par timer til at kåre den endelige finalevinder. Her er kriteriet ren og skær ædelyst.

Førstepræmien er en middag for to på Claus Meyer restauranten "Radio" i København. Herudover er der mulighed for at vinde en høfrøblanding fra Frøsalget og en ?Høost? fra Naturmælk.

På Økologisk Landsforenings stand på Landsskuet vil der også blive demonstreret høbjergning på gammeldags manér. Frank Erichsen vil sammen med Le-lauget slå og hæsse hø på standen. Der er også mulighed for at deltage i et kursus i le-slagning af hø.

Ny frøblanding til hø

I forbindelse med Danmarksmesterskaberne i hø vil Frøsalget a.m.b.a. lancere en særlig frøblanding, der er  optimeret til høproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kløverrige blandinger er ikke så lette at tørre, især er rødkløver vanskelig på grund af den tykke, vandholdige stængel. Lucerne har en hul stængel og er derfor lettere at tørre. Og med den rette teknik kan man undgå at tabe lucernens fine blade i marken, siger Thorkild Nissen fra Økologisk Landsforening.

Hø som adgangsbillet

Hvis man gerne vil gratis ind på Landsskuet, kan man melde sig som deltager i Danmarksmesterskabet i Hø. Det sker ved at tilmelde sig hos Thorkild Nissen, Økologisk Landsforening senest den 25. juni. Tilmeldingen kan ske pr. mail eller pr. telefon.

Når man er tilmeldt, skal man selv medbringe tre kg hø til bedømmelse på Landsskuet eller sende det til Økologiens Hus senest mandag den 2. juli. Hvis man selv tager høet med til Landsskuet, fungerer det samtidig som adgangsbillet. Høet skal blot være leveret på Økologisk Landsforenings stand 347 senest fredag klokken 11.00, så det er klart, når dommerne starter bedømmelsen.

Alle kan deltage ? både økologer og konventionelle. DM i hø blev lanceret sidste år efter idé af Claus Meyer i forbindelse med MadFoodCamp i København, hvor i alt 40 landmænd deltog i konkurrencen.