Abonnementsartikel

Langt de fleste af os har på et tidspunkt oplevet det: Når man tænder lyset på badeværelset, piler der en lillebitte, aflang fætter med metalskinnende ryg tværs over gulvet. Der er selvfølgelig tale om sølvfisk - eller sølvkræ, som de én til to cm lange vingeløse insekter også kaldes.

Det er ikke tilfældigt, at man oftest møder sølvfisk på badeværelset eller måske i køkkenet. De i øvrigt ufarlige insekter foretrækker et lunt, fugtigt og mørkt miljø, hvor de lever af blandt andet mug- og skimmelsvampe, døde insekter, skæl, sæberester og brødkrummer. Og netop deres levevis er nøglen til at blive kræene kvit.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

6 tips

Her får du seks tips til, hvordan du kan bekæmpe sølvfisk:

1) Grundig udluftning er alfa og omega, hvis du vil gøre livet surt for sølvfisk, som trives med fugt og varme. Videncentret Bolius anbefaler, at du lufter ud to-tre gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter for at sænke luftfugtigheden. Har du ikke mulighed for at åbne et vindue, så kan en god fugtstyret ventilator være den næstbedste løsning.

2) Selv ihærdig udluftning nytter ikke så meget, hvis hele badeværelset sejler i vand efter hver en tur under bruseren, så sørg for at have en baderumsskraber ved hånden samt en klud til at tørre op med. Når du har vasket gulve i boligen, er det også en god idé at gå efter med en tør klud for at efterlade mindst muligt fugt.

3) Rengøring kan også hjælpe. Giv den gas med støvsugeren og gå især efter revner og sprækker - ikke mindst i køkkenet, hvor der kan gemme sig masser af føde i form af krummer og meldrys. Både i badeværelset og køkkenet handler det derudover om at få fjernet eventuel mug, skimmel og sæbeaflejringer, som alt sammen er guf for sølvfisk.

4) Det siges, at sølvfisk ikke bryder sig om duften af lavendel, salvie, kryddernellike og citrus. Så du kan prøve at skræmme dem væk ved at købe en flaske æterisk olie med en af duftene og blande et par dråber i lidt vand. Derefter fordeles blandingen langs sprækker og revner ved hjælp af en klud eller svamp. Vi tør ikke garantere, at det virker, men det er da et forsøg værd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

5) Hvis du er parat til at tage skrappere midler i brug, er der også mulighed for at ty til kemisk krigsførelse i form af insektspray eller insektpudder, som kan købes i eksempelvis byggemarkeder. Men bryder du dig ikke om kombinationen af gift, bare fødder og måske hunde- eller kattepoter, findes der også særlige lokkedåser til sølvfisk a la myrelokkedåser.

6) Endelig er det værd at være opmærksom på, at hvis der er mange sølvfisk lige ét bestemt sted i boligen, så kan det være tegn på et alvorligt fugtproblem som følge af et lækkende rør, opstigende vand eller lignende. Og så har du selvfølgelig en langt mere akut opgave, end bekæmpelse af sølvfisk.