Abonnementsartikel

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende, skriver Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

- Der er faktisk unger i begge kasser lige nu. Sidste år havde vi kun et enkelt par boende, og de havde ikke unger, fortæller landmand Jørgen Ivar Mikkelsen og peger op på enden af gavlen, hvor der hænger to redekasser til tårnfalken, som han fik sat op sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tårnfalken var og er faktisk slet ikke et særsyn hos Jørgen Ivar Mikkelsen, som bor i Grønfeld på Mols. Problemet var bare, at de sad på lampen på gavlen af laden, hvor de brugte natten på at gylpe ned på betonpladsen og skide ned ad væggene.

Jørgen Ivar Mikkelsen vil hellere end gerne have tårnfalken boende, for han havde hørt, at de også er gode skadedyrsbekæmpere, men noget måtte gøres.

rich-media-2
Landmand Jørgen Ivar Mikkelsen satte sidste år to redekasser op til tårnfalken. De er i år begge beboet. Foto: Djursland Landboforening.

- Jeg tænkte, at hvis jeg fik et par kasser, så ville de stoppe med at sidde på lampen. Min nabo, som er svineproducent, havde fået sat et par kasser op, så måske ideen var meget god, hvis de også ville være skadedyrsbekæmpende, lyder det fra Jørgen Ivar Mikkelsen.

Og der er noget om snakken. I slutningen af 2018 meddelte Syddjurs Kommune, at de ville opsætte ugle- og falkekasser på alle kommunale bygninger i Syddjurs Kommune.

Det gjorde de dels for at give rovfuglene bedre ynglemuligheder, men også for at få nedkæmpet den store bestand af mus og rotter. Natugler og tårnfalke er effektive og økologiske skadedyrsbekæmpere, og studier fra udlandet viser, at et uglepar med 3-5 unger på et år fanger i omegnen af 3.000 mus og rotter, og et tårnfalkepar kan på en ynglesæson fange over 500 gnavere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har aldrig haft de store problemer med skadedyr her, så jeg ved ikke, om tårnfalken har haft nogen effekt. Men jeg ved, at både ugler og falke har svært ved at finde redeplaceringer, så hvis man kan hjælpe dem og samtidig minimere rotteproblemerne, så er det perfekt, lyder det fra landmanden.