Lyt til artiklen:

Kom godt i gang med drivhuset

00:00
Hastighed: ???x
05:07

Abonnementsartikel

Lige nu kribler det i mange danske hænder for at komme i gang med havearbejdet, og det helt store hit i disse år er drivhuset. Fra at være et forsyningscenter med agurker og tomater, er drivhuset vokset i prestige, så det i dag er både til grøntsager og gæster.

Men før man går i gang med at indkøbe og igangsætte egen avl af grøntsager, er der et par ting, der er gode at vide. Vi har bedt to eksperter om at komme med gode råd til drivhusbegynderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man skal ud at købe et drivhus i dag, så skal man have fokus på sidehøjden. Mange er forblændede af kvadratmeterne, når man køber drivhus, men hvis sidehøjden for eksempel kun er 120 centimeter, så er der altså ikke meget plads til grøntsager, siger Henrik Pold, gartner hos et af landets største planteskoler, Jespers Planteskole.

- Volumenmæssigt får man et meget større drivhus ved at gå lidt op i pris og sidehøjde. Og det er vigtigt, især i dag, hvor man drømmer om at sidde i drivhuset og få en kop kaffe. Og så er det altså også en fordel, hvis man vil dyrke tomater og agurker - de vil i højden, siger han.

rich-media-2
Sidehøjden er vigtig i et drivhus, siger Henrik Pold. Foto: Bo Andersen.

Vigtig rengøring

Ud over den indvendige plads, skal man også tænke over, hvilket glas, drivhuset kommer med.

- De fleste i dag køber drivhus med hærdet glas. De gamle drivhuse med almindelige drivhusglas har en stor ulempe, fordi de har glasoverlapninger, hvor der danner sig grønne striber. Ud over, at er de ikke er så kønne at kigge på, så er det også der, hvor spindemider og andre skadedyr overvintrer, siger Henrik Pold og bliver suppleret af kollegaen Pia Klausen, der også er erfaren gartner hos Jespers Planteskole.

- Derfor er det vigtigt at få gjort drivhuset forårsrent. Rens glassene og fjern de gamle blade, hvor skadedyrene også er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køb ikke for billigt

Men når man så er klar til at gå i gang, hvad skal man så starte med?

- Som begynder skal man nok have tomater og agurker, og så vil jeg foreslå en vin. Mange har tomat- og agurkeplanter i kapillærkasser, men man vil have blivende planter som vin- og ferskentræer, så skal de i jorden, siger Pia Klausen.

Foruden tomater og agurker er det blevet vældigt populært at dyrke peber og chili.

- Planter som peber og chili skal man altid have i krukker. Så kan du sætte dem udenfor i karantæne, hvis der kommer lus i planterne, og det er altid hos chili og peber, at man se lusene først, tilføjer Pias Klausen og understreger samtidig, at jorden er afgørende for resultatet i drivhuset.

- Jordtypen er vigtig. Hvis man bruger plantesække, skal man ikke tage de billigste. Før det første så slås planterne om jorden i de billige sække, og for det andet så mangler de tit næringsstoffer, så man selv skal sørge for at tilføje gødning og så videre. Henrik Pold giver hende ret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En god plantesæk er lavet med noget spagnum og kompost. Sidstnævnte er egentlig en buffer, som sørger for at planten overlever, hvis du for eksempel glemmer at give gødningsvand et par dage. Hvis du køber den billigste plantesæk, så får du ugentlig bare jord til rødderne. Resten skal du selv sørge for. Der er ikke næring nok, siger han.

Klap hesten

En anden ting, der er væsentlig for et godt resultat, er tidspunktet, hvor man går i gang. Der er ifølge de to gartnere mange, der starter for tidligt, fordi man bliver lidt forblændet af solskinnet om foråret.

- I gamle dage sagde man altid: Start med tomaterne til mors dag og agurker til fars dag. Men i dag er Fars dag formentlig for sent med agurkerne, så de skal nok ud en uge eller to efter tomaterne. Udfordringen ved at gå i gang for tidligt er de store udsving i temperaturerne mellem nat og dag. Selv om der kan være bagende varmt ved middagstid, så kan der godt være iskoldt om morgenen.

- Klap hesten i starten. Brug den første forårsdag til at gøre drivhuset rent. Og tag sygdommene i opløbet, lyder rådet fra begge gartnere.

Og netop sygdomme er et centralt emne, når man har drivhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når du opdager sygdom i drivhuset, så reager på det. Mange tror, at det måske går over, men det gør det altså ikke. Man behøver ikke bruge gift, hvis man ikke vil. Der findes bekæmpelsesmidler uden gift i, og mange bruger også limplader, der hænges op i drivhuset. Lige så snart, at der er insekter i drivhuset, så kan man se det. På den måde kan man tage det i optrækket, siger Henrik Pold.

Egne spirer

- Der er mange, der sår selv, og der skal planterne afmodnes ordentligt. Og temperaturen fra det sted, hvor man flytter planten ud, skal være identisk med drivhusets temperatur. Desuden er det meget vigtigt, at man får en lille rodklump med. Splitter man rødderne, så er det op ad bakke for planten, fortæller Pia Klausen.

Begge gartnere er enige om fascination ved for eksempel citrusplanter og oliventræer, og selv om man er begynder, skal man ikke lade sig afskrække.

- I dag er der mange, der dyrker citrusplanter og oliventræer. Som begynder kan man godt styre disse planter, men problemet opstår ofte ved vinteropbevaringen. Man kan ikke bare tage dem indenfor i stuen, blandt andet på grund af temperatursvingningerne. Og mange gange får de for lidt lys, og de tørrer ofte ud, fordi der er mange, der har gulvvarme, siger Henrik Pold.

- Men der er ingenting, der dufter som et appelsintræ. Det er simpelthen fantastisk, slutter Pia Klausen.