Lyt til artiklen:

Hver fjerde bilist har påkørt et vildt dyr.

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Abonnementsartikel

Sammenstød mellem biler og hjorte er ikke kun voldsomt chokerende for bilisterne, de er også decideret livsfarlige, hvis ikke man er opmærksom og forberedt på, hvordan man skal agere, hvis uheldet sker.

Og netop nu er der ekstra grund til at være varsom i trafikken, da sæsonen for dyrepåkørsler for alvor er sat ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en oversigt over henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, 1812, som Gjensidige har gennemgået.

Alene i årets første tre måneder er ca. 2000 dyr blevet påkørt, mens maj måned alene historisk set fører til over 1000 hjortepåkørsler på landsplan.

Omfattende reparationer

Samtidig viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige, at hver fjerde bilist har oplevet at påkøre et vildt dyr.

Og alvoren for både dyr og bilister kan tydeligt ses i de materielle skader, som bilisterne henvender sig med efter et sammenstød, fortæller direktør for skade i Gjensidige, Henrik Sagild.

- I den her tid er vi i kontakt med en hel del kunder, som vi hjælper med at få udbedret skader efter påkørsler af vildt. Og her ser vi ofte, at der skal ganske omfattende reparationer til, hvilket er en klar indikation på, at der er tale om potentielt livsfarlige ulykker, siger Henrik Sagild, der samtidig minder om nogle gode huskeregler for at undgå, at sammenstød ender med andet end materielle skader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som udgangspunkt er det en god ide at sænke farten, hvis du kører bil i skumringstiden. Og hvis uheldet sker, skal du bremse hårdt ned og holde fast i rattet og så vidt muligt undgå at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til et sammenstød med andre biler eller et træ, siger han.

Tre gode råd

1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så der er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjortene her oftere tror, der ikke er fare på færde.

2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter vejservice for at få hjælp.

3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.