Lyt til artiklen:

Effektive elspareråd: Spar mange penge

00:00
Hastighed: ???x
04:08

Abonnementsartikel

Prisen på el har aldrig været højere, så det kan i den grad betale sig at skrue på alle knapper for at sænke elforbruget i husholdningen.

Nogle af de elsparetips, vi har samlet her, har du sikkert set før, måske endda i Fritidsmarkedet. Andre vil givetvis være nye. Men uanset hvad, så har sparerådene det tilfælles, at de batter på din elregning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Følg prisen

Hvis du har en variabel prisaftale/flexafregning med dit elselskab, stiger og falder din pris i takt med markedsprisen for el på timebasis. Og da prisen tit varierer markant i løbet af døgnet, kan du spare stort på at time dit elforbrug, så du for eksempel først tænder for vaskemaskinen, når strømmen er billigst.

På hjemmesiden sparenergi.dk kan du følge prisen time for time - og ikke mindst prisen for næste døgn. Der findes også flere gratis el-apps, der giver dig mulighed for at overvåge prisen via mobilen.

Sådan sparer du tusindvis af kroner på din elregning

Se også:

Sådan sparer du tusindvis af kroner på din elregning

Kort og koldt

Apropos vaskemaskinen, så er der gode penge at spare på tøjvask: Fyld altid maskinen op, og vælg det korteste program med den laveste temperatur, du kan slippe af sted med i forhold til, hvor snavset tøjet er.

Du kan f.eks. spare cirka 55 % af strømmen, hvis du nedsætter vasketemperaturen fra 60 grader til 30 grader, hvilket ofte er nok med et vaskemiddel beregnet til koldt vand.

Og tør tøj ude, når det er muligt. Det er gratis at bruge en tørresnor, mens det kan koste dig omkring 2.500 kr., hvis du har en C-mærket tørretumbler, der får lov at køre fire gange om ugen hele året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vask smart: Skån miljøet og spar penge

Se også:

Vask smart: Skån miljøet og spar penge

En energiklasse ringere

Hvis din fryser ikke er selvafrimende, kan dens indre vægge efterhånden rime til, og det gør, at fryserens køleevne nedsættes, så den skal bruge mere el for at holde de anbefalede -18 grader.

Et rim- eller islag på bare omkring 2 mm bevirker, at fryserens strømforbrug stiger med cirka 20 %. Eller med andre ord, så nedsætter det effektiviteten svarerende til, at din fryser bliver en hel energiklasse ringere.

Som tommelfingerregel anbefales det at afrime fryseren to-tre gange om året - og i øvrigt aldrig lade rimlaget blive over en halv centimeter tykt.

https://www.fritidsmarkedet.dk/artikel/119973-sluger-din-fryser-strom-saadan-sparer-du-el-og-penge#hus

Udnyt varmen

Din ovn er en strømtyv, men du kan spare el, hvis du bruger varmluft fremfor almindelig ovnvarme, når du kan. Den varme luft blæses rundt i ovnen og gør det muligt at tilberede maden ved en lavere temperatur end ellers, ligesom ovnen bliver varm hurtigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke mindst kan du udnytte ovnen mere effektivt ved at tilberede flere retter på én gang, da maden i kraft af den cirkulerende varme bliver jævnt tilberedt, selvom den er fordelt på flere plader.

Se, hvordan du omregner temperaturen fra almindelig ovnvarme til varmluft her

Udnyt også for- og eftervarmen. Mange retter kan starte i en kold ovn, så du får nytte af varmen, mens graderne stiger til den ønskede temperatur. Slukker du desuden ovnen lidt før tid, får du også glæde af den gratis eftervarme.

Hvis du har en mikroovn, kan du spare el på at bruge den i stedet for ovnen, når du bare skal opvarme eller tilberede mindre portioner mad ad gangen.

På med låget

Når du laver mad i gryder, er det smart at bruge låg under opvarmningen, for ellers kan strømforbruget blive forøget med op til det tredobbelte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bruger du låg, kan du også bruge mindre vand til at koge i, da dampen i gryden er med til at tilberede maden. At bruge den mindst mulige mængde vand kan give en el-besparelse på op til 50 procent ved kogning.

Du kan med fordel slukke kogepladen 5-10 minutter før, din mad er færdig, og så lade den blive færdigtilberedt af eftervarmen i pladen. (Det dur dog ikke med induktionsplader eller gas, der ikke afgiver eftervarme.)

Kalk koster

Endelig er det en god idé at afkalke husets opvaskemaskine, vaskemaskine, kaffemaskine og elkedel med jævne mellemrum.

For jo mere maskinen er sat til med kalk, des længere tid skal den bruge på at varme vandet op til den rette temperatur, hvilket koster på din elregning.

Kilder: Energistyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Videncentret Bolius, Samvirke.