Lyt til artiklen:

Temperatur-skema: Fra varmluft til almindelig ovn

00:00
Hastighed: ???x
01:52

Abonnementsartikel

Det vrimler med gode opskrifter på nettet, men det kan være lidt bøvlet at falde for én, som angiver temperaturen til tilberedning med varmluft, hvis ens ovn mangler funktionen, eller man foretrækker ikke at bruge den.

Derfor får du nedenfor et praktisk skema, hvor du hurtigt kan se, hvordan temperaturen skal justeres, hvis du hellere vil lave mad med almindelig ovnvarme end varmluft - eller den anden vej rundt, naturligvis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Almindelig ovn eller varmluft?

Der kan være både fordele og ulemper ved at bruge varmluft. Funktionen virker på den måde, at varmen blæses rundt inde i ovnrummet ved hjælp at en vifte, så den fordeles jævnt under tilberedningen.

Den cirkulerende varme betyder, at man kan benytte en lidt lavere temperatur end ellers. Desuden kan man have meget mad i oven på én gang og stadig få en ret jævn tilberedning, selv om maden er fordelt på flere plader.

En almindelig ovn giver direkte varme fra to varmelegemer, der sidder i henholdsvis toppen og bunden af ovnrummet (deraf betegnelsen over- og undervarme). Da varme stiger til vejrs, vil temperaturen ikke være lige høj i hele ovnen, hvilket er en ulempe, hvis man gerne vil tilberede mad på flere plader ad gangen.

Men det en fordel at bruge den almindelige, direkte ovnvarme, når du vil tilberede noget, der gerne skulle blive sprødt, såsom småkager, tærtebunde eller pizzaer. Det er også et fint valg til f.eks. større stykker kød og brød, der kan komme til at føles lidt tørt af den blæsende varmluft.

Sådan omregner du

Når du vil omregne temperaturen i en opskrift fra varmluft til en almindelig ovn, skal du som hovedregel lægge 10-20 procent til - dog ikke ved helt lave temperaturer, hvor effekten af varmluft er lille. Endnu nemmere er det bare at bruge skemaet her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
.

Kilder: Samvirke, Alletiders Kogebog, WhiteAway, Real Simple.