Abonnementsartikel

Skovpleje kræver maskiner. Det ved alle skovejere. Og pleje af områder med tæt bevoksning kræver specialmaskiner, men nogle gange slår specialmaskiner ikke til. Hvis skovområderne er tæt bevoksede eller miljøfølsomme, er der stor risiko for, at træer og rødder bliver flået i stykker under arbejdet. Og det er ikke ønskværdigt. Ønsker man en nænsom og miljømæssig forsvarlig pleje, så kan man gå en helt anden vej.

- Jeg har arbejdet med skovpleje i fire år. Firmaet er stadig under opbygning, men det går rigtig godt, fortæller René Larsen fra hestekørsel.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Schleswiger-heste

Som firmanavnet antyder, så er det ikke store maskiner, som René drager ud i skoven med, men derimod et par store Schleswiger-heste, som er er specialtrænede til at arbejde i skoven.

- Vi kan flytte meget skov i løbet af en dag. Og fordelen er, at området ikke skal re-etableres bagefter. Hestene kan komme ind, hvor maskiner ikke kan, og så ødelægger de intet under arbejdet, siger han.

René fik ideen til firmaet fra Tyskland, hvor der er meget bynær skov. Her er der ikke plads til at bruge maskiner, og i stedet vender man tilbage til gamle dyder og lader de store heste gøre arbejdet.

- Det optimale er, når vi kombinerer hestene med en udkørselsvogn med hydraulisk kran. Den parkerer vi på en tilgængelig vej, så tæt som muligt på det område, hvor vi skal arbejde, og så slæber hestene stammerne hen til vognen, som så fragter træet ud af skoven.

Kombinationen af heste og vogn betyder, at vognen blot kører 20 procent af, hvad den normalt ville have kørt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sara og Dalton

Drivkraften i firmaet er de to Schleswiger-heste Sara på syv år og Dalton på seks år. De to kraftmaskiner vejer 850 kilo hver, så det er gode kræfter, der bliver lagt i det specialbyggede seletøj.

- Vi bruger svenske stavseler, fordi man får cirka 25 procent mere udnyttelse af hestens trækkraft i forhold til en bringsele. Alt udstyret, som vi bruger i skoven, er købt i Sverige, da vi stort set ikke kan få noget herhjemme. Og det, vi ikke kan købe, har vi selv smedet sammen, fortæller René Larsen.

Arbejdet med de store heste har givet René Larsen et nært sammenhold med de store Schleswigere.

- Jeg har jo nok hest på en anden måde, end så mange andre har. Jeg har jo hesten som en arbejdskammerat, hvor vi er sammen måske otte - ni timer om dagen. Det giver altså et helt andet forhold til hestene, hvor vi stoler hundrede procent på hinanden, siger han.

Maksimum fem timer

Selv om hestene er motorerne i Renés firma, så er han omhyggelig med, at de ikke arbejder mere, end de kan holde til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er selvfølgelig forskel på det arbejde, de udfører, men generelt må de ikke arbejde mere end sammenlagt fem timer om dagen, siger "skoventreprenøren med heste", der oprindeligt er uddannet landmand.

Det er dog ikke kun skovarbejde, der fylder arbejdsdagen for Sara og Dalton. De to imponerende flotte Schleswigere kører også forelskede bryllupspar til kirken i en smuk og velholdt, skinnende hvid karet, ligesom de kan bestilles til den sidste rejse - i en imponerende hestetrukken rustvogn.