Abonnementsartikel

En af de mest vedvarende diskussioner omkring hestehold er problematikken omkring strøelse: Hvad er den bedste strøelse i forhold til risikoen for luftvejsproblemer.

Selv om der gennem tiderne har været en del undersøgelser om strøelse til heste, så har der ikke rigtigt været nogle, der har kunnet konkludere, hvad den bedste strøelse er. Så det satte et hold polske videnskabsmænd sig for at undersøge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ikke at lave undersøgelsen for bred, så besluttede de sig udelukkende for at undersøge, hvilken effekt forskellige former for strøelse har på luften i stalden. Det vil med andre ord sige, hvor meget støv, svampe- og skimmelsporer samt bakterier, som strøelsen sendte rundt i staldområdet ? og hvor stor indflydelse det havde på hestenes helbred.

Forskerne bag undersøgelsen valgte tre former for udbredt strøelse: Knuste træpiller, halm samt tørv iblandet spåner.

24 heste deltog i forsøget. Alle hestene blev grundigt undersøgt, før de indgik i projektet. Deres røde og hvide blodlegemer blev tjekket, ligesom åndedræt- og lungesystemer blev undersøgt og registreret.

Her skal vi skynde os at understrege, at alle hestene var raske både før og efter forsøget.

Halm er værst

Efter hestene var blevet undersøgt blev de delt op i tre grupper á otte heste, som stod på hver deres type strøelse. Her stod de i tre uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter de tre uger blev hestenes luftveje og blod atter undersøgt, og resultatet viste, at mindst støvforurening var der ved brug af tørv med spåner, mest støvforurening kom fra knuste træpiller. Med hensyn til spredning af bakterier var tørv med spåner værst, mens knuste træpiller var bedst.

Endelig viste undersøgelsen, at den største synder med hensyn til spredning af svampesporer var halm og tørv, mens de knuste træpiller klarede sig bedst i forhold til skimmel- og svampesporer.

Bedre for astma-heste

Ifølge Kathleen Crandell, Ph.D., som er ernæringsekspert hos Kentucky Equine Research (KER), så er der ingen tvivl om konklusionen på forskernes undersøgelse. Til equinews.com siger hun:

- Selv om der er tale om en kortere undersøgelse, så er konklusionen, at brugen af halm er det værste af de tre underlag.

Kathleen Crandell understreger også, at det vil hjælpe heste, der har astma at gå over til alternativer til halm. Ikke mindst her i efterårs- og vinter månederne, hvor mange heste ofte tilbringer meget mere tid i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konklusionen på rapporten "The effect of stable bedding materials on dust levels, microbial air contamination and equine respiratory health." Kan læses HER