Abonnementsartikel

Når kvægduoen fra Vestjysk går i speakers' corner på NutriFair den 16. januar har de gedigen profit med til de danske mælkeproducenter. De lover firmaet i en pressemeddelelse.

- 500.000 kroner, det lover vi, fastslår Ida Ringgaard, chef for kvæg og innovation hos Vestjysk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sammen med kalveekspert og ph.d Rikke Engelbrecht er det lykkedes Vestjysk at lave en miljøkombi, der både sikrer grøn bæredygtighed, højere ydelse og samtidig fjerner store udgifter til hårde rengøringsmidler og mandetimer til rengøring.

Svaret er ECA-vand

Vestjysk har gennem to år systematisk undersøgt bakterietal i vandet i flere malkestaldene. Undersøgelserne har ifølge firmaet afdækket et skyhøjt niveau. Imidlertid afslører efterfølgende laboratorietests, at mælkeproducenter kan eliminere de sygdomsfremkaldende bakterieniveauer på rekordtid ved at føre vandet gennem et særligt ECA-anlæg.

- Drikkekar bliver rene, og rørsystemer renses nærmest af sig selv for biofilm, belægninger, okker og slim. Vask med ECA-vand dræber 99,9 procent af alle bakterier, og vaskekludene bliver helt sterile, fastslår Rikke Engelbrecht, der sammen med Ida Ringgard vil fremlægge deres dugfriske resultater på fagmessen i Fredericia for over 5.000 husdyrproducenter midt i januar.

For godt til at være sandt.

Metoden er kendt i andre brancher - heriblandt fjerkræbranchen, svineproduktionen og sygehusvæsenet. Processen foregår yderst forsimplet fortalt således, at desinfektionsmidlet dannes på gården ved at lave elektrolyse af to bæredygtige råvarer; salt og vand. Som et biprodukt af denne proces dannes også en sæbe, der kan erstatte den traditionelle sæbe, man anvender på gården.

Resultatet er ifølge Ida Ringgaard nærmest bakteriefrit vand, der fremfører, at en besætning med 1000 køer i snit anvender typisk for cirka 9.000 kroner skrappe rengøringsmidler om måneden. Men med et ECA-vandanlæg er udgiften udelukkende 300 kroner til salt om måneden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kapitaliseret betyder det ca 150.000 kroner i direkte sparede omkostninger på rengøringsmidler og mandetimer. Dertil en anslået højere ydelse på ca 300 kilo mælk, siger Ida Ringgaard.

Hun forklarer, at anlægsudgiften ikke er indregnet, men det er sidegevinsten ved øget dyrevelfærd, mindre sygdom og effekt af grøn bæredygtighed heller ikke.

Individuel grøn løsning

For en individuel tilpasset bæredygtig og økonomisk all-in løsning koster det 100.000 kroner til en mindre besætning og 250.000 kroner til en større.

- Systemet skal skræddersyes til hver bedrift. For mange tror, at lidt er godt og meget er meget godt. Sådan er det ikke, pointerer Rikke Engelbrecht og forklarer, at der vil blive præsenteret mange cases, der dokumenterer effekten på NutriFair messen.

- Det er helt sindssygt, som det rene vand har en kæmpe helbredende effekt på bl.a yverbetændelse, siger Rikke Engelbrecht.